žestoke kritike

Vidović Krišto: Uhićenje Dekanića je klasično paradiranje i preusmjeravanje fokusa s korupcije

17.03.2023 u 11:10

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto ustvrdila je u petak da je uhićenje vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića zbog zataškavanja prometne nesreće vrhunac manipulacije hrvatskim građanima i potpune blokade pravosudnog sustava

"Plenkovićeve strukture su žrtvovale trećerazrednu razinu kako bi stvorile dojam da pravosudni sustav funkcionira. Sam slučaj, međutim, dokazuje da je pravosuđe u potpunosti blokirano i pod apsolutnom kontrolom politike, a to je i glavni razlog da Hrvatsku izbjegavaju svi relevantni investitori, što je uzročnik nedostatka radnih mjesta i lošeg standarda", rekla je Vidović Krišto.

Uhićenje Dekanića je klasično paradiranje i preusmjeravanje fokusa javnosti s korupcije koju predvodi Plenkovićeva Vlada i njegovi pomagači. Uhititi nekoga zbog prometne nesreće u kojoj je bila materijalna šteta, bez ljudskih žrtava, jest pravosudni nerazmjer koji se ne primjenjuje u funkcionalnim i uređenim državama, kaže Vidović Krišto.

Procesuirati kazneno djelo trgovanja utjecajem zbog prometne nezgode, a ne procesuirati trgovanje utjecaja u aferama SMS, BORG, Fortanove, HEP-a i PPD-a je vrijeđanje zdravog razuma hrvatskih građana.

"Zašto trgovci utjecajem u aferama teškim stotinama milijuna eura nisu uhićeni - od Plenkovića, Martine Dalić, Zlate Hrvoj Šipek, Marka Milića, do Pavla Vujnovca", pita Vidović Krišto.

Hrvatsko pravosuđe je zbog takvih slučajeva postalo predmet ismijavanja u Hrvatskoj i cijeloj Europi, kaže zastupnica poručujući da se Hrvatska, dok god politika može određivati koga će se zatvoriti, a koga se ne smije istraživati, ne može smatrati pravnom državom.

"Osuđujem ovakve igrokaze jer u nijednoj normalnoj državi se zbog takvog slučaja ne određuje istražni zatvor, već se redovno podigne optužnica i eventualno izreknu mjere kao što su zabrana vožnje ili suspenzija policijskih službenika. Ali se zato u funkcionalnim državama istražuje i određuje istražni zatvor za stvarni i opasni kriminal, kao što je slučaj Ina", ističe Vidović Krišto.

  • +5
Župan Damir Dekanić i troje policijskih službenika privedeni su na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric