'premijer nije monarh'

Vidović Krišto: Plenkovićeva izjava da o aferi u HEP-u ne želi razgovarati je bahata

28.07.2023 u 13:12

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto ocijenila je u petak kako jučerašnja izjava premijera Andreja Plenkovića da o aferi u HEP-u ne želi razgovarati svjedoči neviđenoj bahatosti, pa je premijeru poručila da nije monarh, nego izabrani dužnosnik

“Jučerašnja Vaša izjava da o aferi HEP nećete razgovarati, svjedoči neviđenoj bahatosti kakvu današnja demokratska Europa ne poznaje. Vi niste monarh, već izabrani dužnosnik podložan Ustavu i zakonu”, istaknula je Vidović Krišto, zastupnica stranke Odlučnost i pravednost, u pismu premijeru. Dodala je da Plenkovića nitko nije ovlastio da “očigledni kriminal” u HEP-u proglasi nepostojećim.

“Kada bi pravosuđe u Hrvatskoj funkcioniralo, onda bi direktor HEP-a, Frane Barabrić, i Vaš tajkun, Pavao Vujnovac, bili u istražnom zatvoru”, istaknula je te Plenkovića optužila da je blokirao pravni poredak kako bi se krađa nacionalne imovine i novca poreznih obveznika odvijala neometano.

Zapitala se kako je moguće da osobe kao što su Josip Jurčević, bivši zamjenik ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), kojega je Vidović Krišto nazvala partnerom Plenkovićevog tajkuna Vujnovca, transferira milijune eura iz Republike Malte bez da itko postavlja pitanje o legalnosti tog novca.

“Taj bivši obavještajac je, uz pomoć Trgovačkog suda u Zagrebu, skupa sa svojim partnerom Vujnovcem, kriminalno preuzeo Dalekovod, nanoseći štetu stotinama malih dioničara i hrvatskom proračunu, bez da ijedna državna institucija reagira”, ustvrdila je Vidović Krišto. 

Navela je i da aktualni visoki dužnosnik SOA-e, Davor Franić, “pod nerasvijetljenim okolnostima živi u luksuznom zdanju u zagrebačkom Maksimiru, upravo s PPD-ovskom strukturom”, te dodala da Plenković toj strukturi omogućuje zarade, kao u slučaju plinske afere HEP. 

“Ovako bahata zlouporaba javnih institucija, u ovom slučaju obavještajne službe, nije zabilježena u nijednoj državi članici Europske unije”, poručila je Vidović Krišto. 

Optužila je Plenkovića da je pod kontrolu stavio sve državne institucije, ali i medije. Smatra da je rezultat Plenkovićeve vladavine blokada DORH-a, sudova, Državnog inspektorata, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, SOA-e i policije. 

“U svakoj uređenoj državi afere se rasvjetljavaju, a počinitelji kažnjavaju. U Hrvatskoj, pod Vašom vladavinom, afere se ne rasvjetljavaju, već se novim aferama prikrivaju”, zaključila je saborska zastupnica.