nelegalno izvlačenje novca?

Vidović Krišto DORH-u i europskoj tužiteljici prijavila slučajeve Dalekovod i Fortenovu

19.04.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) izvijestila je u srijedu da je uputila kaznenu prijavu DORH-u zbog ograničavanja i zlouporaba tržišnih pravila, nelegalnog izvlačenja novca i izbjegavanja plaćanja poreza u slučajevima Dalekovod i Fortenova

Vidović Krišto je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ustvrdila da je preuzimanje Dalekovoda, u što su upleteni državna tvrtka Končar i PPD-ovci Pavao Vujnovac i Josip Jurčević, konkretan primjer zlouporabe državne vlasti, kako bi se pojedinci bogatili, a porezni obveznici obespravljivali.

"Opet se pokazalo da nema razlike između HDZ-a i SDP-a, jer u preuzimanju Dalekovoda sudjeluju Dinko Novoselec, kum SDP-ovca Zorana Milanovića, te Pavao Vujnovac, Plenkovićev osobni tajkun, kojemu pomaže niz ministarstava, državna banka HBOR, kao i nadzorna agencija HANFA", rekla je zastupnica.

Potpuno je jasno da Državno odvjetništvo ima sve te informacije, ali ih ne procesuira, a s obzirom na to da je djelovanje PPD-a i Vujnovca izravno kršenje temeljnih vrijednosti Europske Unije, dopis sam uputila i potpredsjednici Europske komisije Margrethi Vestager i europskoj tužiteljici Lauri Kövesi, izjavila je Vidović Krišto. U slučaju preuzimanja Dalekovoda svjedočimo hajdučiji i otvorenom nasilju, u koje su uključeni predstavnici državnih tijela, jer kada privatnom ulagaču oduzmete 99 posto vrijednosti, onda je jasno da je u pitanju otimačina.

Karolina Vidović Krišto o PPD-u Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"HANFA je bila dužna spriječiti tu ilegalnu rabotu, ali to nije učinila jer je njezin ravnatelj Ante Žigman preko svoje supruge, koja je smještena na visoku plaću kod Martine Dalić, uvezan u korumpiranu strukturu Andreja Plenkovića", kaže zastupnica. Isto tako, to je dužan bio spriječiti Trgovački sud u Zagrebu, ali umjesto da donese privremenu mjeru kako bi stavio izvan snage protupravnu radnju, sud odugovlači postupak, iako ima dokaze.

"Samo na transakciji Shopping centra u Zagrebu, Vujnovčeva struktura je oštetila Fortenova grupu za minimalno 14 milijuna eura. Kad tome pridodamo aferu u kojoj je Ina oštećena za 130 milijuna eura, a Vujnovčev partner Jurčević je isto upleten u tu aferu, onda je jasno zašto liječnici, medicinske sestre, radnici u Konzumu, policajci, spremačice u školama, učitelji i nastavnici imaju tako mizerne i loše plaće", ustvrdila je.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Izjava pojedinih političkih dužnosnika da je kritiziranje PPD-a upereno protiv Hrvatske ući će u anale apsurdnih izjava. Po toj logici, sve te profesije trebale bi biti sretne jer su siromašne i zato što Plenkovićev tajkun u džepu nosi pola milijuna eura vrijednu ogrlicu, za koju nije svjestan da je treba prijaviti na carini, ističe Vidović Krišto.

Podsjetila je kako je PPD započeo neobjašnjivo rasti za vrijeme Milanovićeve vlade, u kojoj je za područje energetike bio zadužen Ivan Vrdoljak. U to vrijeme, HEP ili Petrokemija prestaju kupovati plin izravno te ulaze u ovisnički odnos i počinju kupovati plin od male regionalne tvrtke PPD. HEP ostvaruje nezabilježene gubitke, koje porezni obveznici pokrivaju s 900 milijuna eura, a PPD preuzima Petrokemiju, ne izvršava ugovorne obveze o preuzimanju, ali mu Plenkovićeva Vlada unatoč tome odobrava daljnju prodaju, navodi Vidović Krišto.