zatvoreni krug korupcije

Vidović Krišto otkrila da će EK provesti istragu o Krš-Pađene: Zašto pravosuđe ne istraži Zdravka Marića i Tamaru Perko koji su odobrili kredit?

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 04.05.2021 15:04
  • Objavljeno 04.05.2021 u 15:01
Karolina Vidović Krišto

Karolina Vidović Krišto

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto izvijestila je u utorak kako je dobila odgovor iz Europske komisije (EK) na predstavku u vezi vjetroparka Krš-Pađene u kojem EK najavljuje provedbu istrage o tom slučaju.

"Ured potpredsjednice Europske komisije Margarethe Vestager poslao mi je odgovor na predstavku u svezi vjetroparka Krš-Pađene i nepravilnostima pri procesu privatizacije Croatia Osiguranja (CO). Za razliku od Plenkovićeve Vlade koja ne odgovara na moje upite, odgovori EK-a su konkretni, čime počinjemo otvarati i demontirati zatvoreni krug korupcije koji vlada Hrvatskom", rekla je Vidović Krišto na konferenciji za novinare.

U slučaju vjetroparka Krš-Pađene EK će provesti istragu cjelokupnog razvoja tog projekta koja će, uvjerena sam, rezultirati raskidom ugovora i uštedom od dvije milijarde kuna hrvatskim građanima, kazala je Vidović Krišto.

Iako su Plenković i Pupovac pokušali zaštititi kriminal u ovom slučaju, odbijajući dati na uvid sve dokumente Hrvatskom saboru, putem instrumenata koji su nam kao članici EU-a na raspolaganju, uspjet ćemo ovaj kriminal zaustaviti, poručila je.

"U drugom slučaju koji sam prijavila, privatizaciji CO-a, Komisija nije mogla utvrditi nedopuštenu subvenciju, što sam i pretpostavljala. Ali EK doslovno upućuje hrvatska tijela za kazneni progon da provedu istragu o tom slučaju", kaže Vidović Krišto.

Nedopuštenom subvencijom smatra se kad novac dolazi iz proračuna, a u slučaju CO riječ je o davanju visoko vrijedne imovine u bescjenje. To je kazneno djelo DORH-u na stolu još od 2014., ali DORH ne radi na temelju zakona već na temelju uputa Plenkovića, Pupovca, Šeksa i ostalih, ustvrdila je.

"Vladajuća kasta u Hrvatskoj, koju čine pravosuđe, većina relevantnih političkih snaga i mainstream mediji, panično se boji istine i činjenica jer su to antitijela za korupciju. Zato su vrh HDZ-a, SDP-a, SDSS i ostali moćnici stvorili mehanizme koji sprečavaju zakonitost i transparentnost", rekla je Vidović Krišto.

Stalno se bavimo Plenkovićevim ideologom i saveznikom Pupovcem, povijesne istine se osporavaju, vrijeđaju se najsenzibilniji osjećaji većine naroda, stvara se ekscesna politička klima u kojoj nema prostora za bavljenje korupcijom i institucijama koje su blokirane, a to koristi vladajućim strukturama.

Hrvatska ima karikaturu od pravosuđa, ustvrdila je, istražuje se Josipa Rimac jer je posredovala da se odobri kredit za vjetropark Krš-Pađene. Znači, prema Plenkovićevom pravu, istražuje se posrednik, ali ne i onaj koji je odobrio kredit.

"Razumni ljudi se pitaju - zašto pravosuđe ne istraži ministra Zdravka Marića i predsjednicu Uprave HBOR-a Tamaru Perko, koja je navodno čak i Marićeva kuma, jer upravo njih dvoje su odobrili kredit za vjetropark", kaže Vidović Krišto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!