AFERA VJETROELEKTRANE

Bivši čelni čovjek HPB-a svjedočio o pritiscima: 'Rimac mi je često dolazila u ured, bila je naporna'

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 30.04.2021 19:27
  • Objavljeno 30.04.2021 u 19:18
Tomislav Vuić

Tomislav Vuić

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

"Gabrijela Žalac i Josipa Rimac su na mene tijekom razmatranja kredita za CEMP radile intenzivan pritisak", rekla je u svjedočkom iskazu USKOK-u ravnateljica HBOR-a Tamara Perko, koja je po svemu sudeći u ovome slučaju zubima i noktima štitila instituciju kojoj je na čelu

"Situacije su bile neugodne jer se od mene tražilo da prihvatim zahtjeve klijenta koji nisu u skladu sa stajalištem HBOR-a. Komunikacija s Rimac i Žalac bila je naporna i neugodna jer nisam htjela odstupiti od bankarske prakse. Interes Gabrijele Žalac, koja nam je bila članica Nadzornog odbora, za navedeni kredit bio je znatno veći u odnosu na neke druge predmete. Jedino sam ministra financija izvještavala o fazama u kojima se projekt nalazi jer se radilo o velikome projektu", ispričala je Perko istražiteljima. No, nije se mogla prisjetiti da li su je i neki drugi članovi Nadzornoga odbora zvali zbog kredita CEMP-u, doznaje Jutarnji list.

Još je zanimljivija situacija s predsjednikom Uprave HPB-a Tomislavom Vuićem, kojemu je, prema vlastitom kazivanju, Miljenko Bašić dao naslutiti da bi osobno mogao profitirati ako HPB izađe u susret CEMP-ovim zahtjevima. A CEMP, odnosno Bašić, je umjesto maksimalnih 15 milijuna eura kredita u jednom trenutku zatražio čak 50 milijuna eura kredita.

"Josipa Rimac je od mene stalno tražila da se CEMP-u odobri 30 milijuna eura kredita, iako je stav banke da može podnijeti maksimalno 10 milijuna, odnosno 15, ali s tim da 5 milijuna eura kao depozit mora staviti CEMP.

"Često mi je slala poruke, tražila da razmotrim takve zahtjeve, a njezina su traženja bila identična onima CEMP-a", ispričao je Vuić istražiteljima.

"Dolazila bi kod mene u ured, ponekad sama, a najmanje jednom s Bašićem. Tražila je i da se smanje uvjeti osiguranja kredita, da se odluka o kreditiranju donese što prije. Nakon što je kredit od 15 milijuna odobren, tražila je da se ubrza isplata. Rekla mi je i da se nakon završetka političke karijere namjerava zaposliti u CEMP-u ", rekao je Vuić, dodavši da su mu ovi posjeti Rimac postali naporni, ali da je uvijek nastojao zadržati pristojnu komunikaciju i objasniti joj zašto se neki prijedlozi ne mogu prihvatiti i slično.

Vuić je također rekao kako je imao u vidu da se radi o bivšoj saborskoj zastupnici i državnoj tajnici koja ga je zvala jer joj nešto treba, premda se ona nikada nije pozivala na svoje funkcije. Također, Vuić je ispričao kako se jednom sastao s Bašićem u Gradskoj kavani te mu je tada Bašić rekao da razmotri može li HPB dati kredit od čak 50 milijuna eura i dodao da će mu se za to odužiti.

"Rekao sam mu da ćemo od sada razgovarati samo službeno, u prostorijama banke i u prisutnosti mojih kolega te napustio sastanak. O svemu sam obavijestio i Josipu Rimac", rekao je Vuić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!