LINIĆ NA HRT-U

'Vidjet ćete cirkus kada dođu podaci iz velikih lanaca'

29.07.2013 u 21:56

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić izjavio je gostujući u emisiji HTV-a 'Nulta točka' da su provedene kontrole u poslovanju velikih trgovačkih centara poput Kauflanda, Bille i Konzuma te da su u nekim slučajevima otkrivene nepravilnosti u milijunskim iznosima. Ti trgovački centri, međutim, nisu zatvoreni jer se 'ovisno o ukupnom prometu u odnos stavlja i težina prekršaja'

'Kolakušić ugrožava cijeli sustav'

Linić se osvrnuo i na suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića koji je jutros Ustavnom sudu predao zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

'Nisam pretjerao u ocjeni o sucu koji odgađa problem, skriva se iza svog zahtjeva i ugrožava cijeli sustav. On direktno ugrožava djelatnike i vjerovnike Dalekovoda, a svojim porukama mogao je izazvati kompletan zastoj u rješavanju teških situacija', rekao je Linić.

Dodao je da Kolakušiću nitko nije branio da pokrene taj zahtjev, ali je neprihvatljivo da ne on ne sudi.

'Nije problem podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti, to može svaki sudac. Ali zaustaviti provođenje zakona je problem... Ako ocijeni da je oštećen netko od vjerovnika, mogao je donijeti negativno rješenje. Ili pozitivno, ovisno o ocjeni. Ali trebao je suditi, a on to odbija', rekao je Linić.

Priznanje koje je Linić dao u ponedjeljak navečer nesumnjivo će rezultirati brojnim reakcijama, a ogorčenje će još jednom iskazati i vlasnici ugostiteljskih objekata koji su zbog nekoliko desetaka kuna viška u blagajnama morali staviti ključ u bravu na pet dana i pritom platiti visoke novčane kazne.

Ministar Linić rekao je, doduše, da je i u slučaju velikih trgovačkih lanaca bilo 'sankcija', ali nije precizirao kolike su kazne bile niti kome su one uručene.

'Carina je već bila u Konzumu, Billi, Kauflandu. Svega je bilo. I sankcija. Svašta se našlo. Pronašli smo nedostatke, ali ih nismo zatvorili zato što nije bilo potrebno. Nije zatvoren nijedan jer gledamo težinu prekršaja koji se otkrije i stavlja se u odnos na promet koji imaju', rekao je Linić, dodajući da je otvoren ured za velike porezne obveznike. 'Sada ćete vidjeti cirkus kada od njih dođu podaci', naglasio je.

'Opravdanje za devijantna ponašanja'

Komentirajući zadarski slučaj malog ugostiteljskog objekta, koji je zbog stotinjak kuna viška u blagajni zatvoren na pet dana uz kaznu od 20.000 kuna, Linić je ustanovio da se traži 'opravdanje za devijantna ponašanja'.

Podsjetio je da je Vlada smanjila PDV na ugostiteljske usluge sa 25 na 10 posto te zapitao koji je trgovac nakon toga smanjio cijene.

'To je bio dobar potez. A što imamo? Stravičan otpor od prvog dana. Najave otpuštanja konobara. Objasnite mi zašto je u prvih šest mjeseci za 60 posto porastao promet u ugostiteljstvu, a sad u sezoni porast će i 80 posto? Zbog žestoke discipline. I najmanja greška sankcionirat će se', rekao je Linić, kojemu smeta što se samo govori o ekscesima, a istovremeno je mnogo inspekcija pokazalo da ima onih koji savršeno posluju.

Izludili su ga, rekao je, kafići koji su prijavljivali dnevni promet od 130 kuna, a sad je najednom skočio i na 10.000 kuna. To znači, ustvrdio je ministar, da su najvećim dijelom izbjegavali platiti porezne obveze.

Ponudio je Linić i rješenje za napojnice, koje i sam daje. Cijela Europa radi na taj način da imate čašu na šanku za napojnice, rekao je ministar.

Izvor zla

Linić je ustvrdio da se većina robe prodaje mimo veletržnica u koje je država u posljednjih 10 godina uložila značajna sredstva.

'Prodaje se po garažama, na ulicama, sve neregistrirana roba. Izvor zla je promet roba neregistrirane prehrane i u tom području treba fiskalizacija koja je vezana uz promet gotovinom. Roba stiže potpuno nelegalnim kanalima, preprodaje se. U Rijeci smo utvrdili preko tri tone robe van sustava', rekao je Linić, dodajući da će Ministarstvo financija poticati inspekcije i druge karike u sustavu na svakodnevne akcije.

'Nije istina da udaramo na siromašne. Shvatite, onaj tko kupuje robu s kamiona za koju se ne zna odakle je došla i plaća u gotovini - taj nije siromah', istaknuo je Linić, podsjetivši da su proizvođači oslobođeni fiskalizacije i da tu postoji bitna razlika. Istaknuo je da je u Rijeci zatečeno 60 naprijavljenih osoba koje su vozile kamione neregistrirane za tu djelatnost.

Hrvatska nije pred bankrotom

Govoreći o monetizaciji autocesta, Linić je poručio da će težina ponude biti ključna u davanju autocesta u koncesiju.

'Ako zaista nađemo nekoga tko će platiti iznad tri milijarde eura za koncesiju na autocestama, mi ćemo itekako početi razgovore o ugovoru. Ako ponudi 2,9 milijardi, nećemo ući u to', rekao je Linić.

Bez monetizacije moglo bi doći do obustave isplata mirovina ili otpuštanja '30 posto ljudi u državi', upozorio je ministar.

Iznosi od autocesta preselit će se na zatvaranje kredita, otplatu dugova brodogradnje i željeznica, rekao je Linić, opovrgavajući spekulacije da je Hrvatska pred bankrotom. Upozorio je, međutim, da će javni dug ove godine prijeći 60 posto BDP-a.

'Što je rješenje, podizanje poreza ili prodaja imovine? Nemamo višak u proračunu, pa ćemo vraćati prodajom imovine', rekao je Linić.

Videoprilog Linićevog nastupa na HTV-u možete vidjeti ovdje