ŽESTOKE OSUDE

[VIDEO] Sramotan ispad u francuskom parlamentu: Zastupnik krajnje desnice kolegi dobacio da se 'vrati u Afriku', pogledajte kakva je reakcija uslijedila u dvorani

03.11.2022 u 23:37

Bionic
Reading

Donji dom francuskog parlamenta prekinuo je zasjedanje u četvrtak nakon što je zastupnik krajnje desnice uzviknuo: 'Vratite se u Afriku!' dok je crnoputi zastupnik s krajnje ljevice postavljao pitanje o imigraciji

Komentar je izazvao veliku pomutnju u dvorani. Predsjednica donjeg doma parlamenta Yael Braun-Pivet odmah je upitala tko je dobacio uvredu, dok su zastupnici uzvikivali: 'Van! Van! Van!'. Nakon toga predsjednica je prekinula sjednicu.

Centristička vlada i ljevičarski savez rekli su da je to neprihvatljivo rasističko vrijeđanje. Ekstremna desnica tvrdi pak da riječi zastupnika Gregoirea de Fournasa nisu bile upućene zastupniku koji je postavio pitanje Carlosu Martensu Bilongu, već da su se odnosile na migrante koje brodovima spašavaju nevladine organizacije.

'Nema mjesta za rasizam u našoj demokraciji. Biro Nacionalne skupštine sastat će se u petak i odlučit će o potrebnim sankcijama', rekla je premijerka Elisabeth Borne novinarima nakon incidenta.

De Fournas, član Nacionalnog fronta Marine Le Pen, i njegova stranka tvrdili su da nije rekao ništa loše.

'On je očito govorio o migrantima koje nevladine organizacije prevoze na brodovima', tvitala je Le Pen. 'Kontroverza koju su stvorili naši politički protivnici... neće obmanuti Francuze.'

Bilongo je to vidio sasvim drugačije, nazvavši komentar 'sramotnim'. 'Danas se sve svelo na moju boju kože. Rođen sam u Francuskoj. Ja sam francuski zastupnik', rekao je.

Stephane Sejourne, koji vodi centrističku stranku predsjednika Emmanuela Macrona, rekao je da de Fournas treba podnijeti ostavku, a ljevičarski savez Nupes smatra da bi trebao biti izbačen iz parlamenta.

Tijekom proteklih godina Le Pen je napravila veliki napredak u 'peglanju' imidža svoje stranke i uvjeravanju birača da je stranka koju je utemeljio njezin otac Jean-Marie, koji je više puta osuđivan za poticanje rasne mržnje, krenula prema konzervativnom mainstreamu i da je sada sposobna preuzeti vlast. S 89 zastupnika, Nacionalna fronta je druga najveća stranka u parlamentu. Očekuje se da će Le Penin bliski saveznik, Jordan Bardella, u subotu preuzeti dužnost čelnika stranke – čak i ako Le Pen i dalje odlučuje.

'Nacionalna fronta je danas pokazala svoje pravo lice', stoji u priopćenju ljevičarskog saveza Nupes. 'Ova rasistička uvreda karakteristična je za krajnju desnicu: stigmatizirajte prema boji kože, podijelite Francuze.'