nategnuti odnosi

Završila je francusko-talijanska romansa Macrona i Draghija. Giorgia Meloni donosi nove vjetrove, no može li Francuska naći partnera u njoj?

27.10.2022 u 19:10

Bionic
Reading

Francusko-talijanska romansa, u kojoj su u glavnim ulogama bili Mario Draghi i Emmanuel Macron, nekoć moćan europski par, gotova je. A kraj slavne, ali kratkotrajne ljubavi nije mogao doći u opasnijem trenutku za Europu, piše Politico

Ulozi za dobro funkcioniranje francusko-talijanske osovine ne mogu biti viši dok su se nad europska gospodarstva, pogođena ogromnim troškovima energije, vrtoglavom inflacijom i ratom u Ukrajini, nadvili tamni oblaci, piše Politico. Novi šerif u gradu, čelnica talijanske krajnje desnice Giorgia Meloni ima dugu povijest antifrancuskih stajališta, a njezini nacionalistički i konzervativni stavovi ne mogu se više razlikovati od onih francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. 'Postoji talijansko pitanje', rekao je jedan francuski dužnosnik. 'Jedini vjerodostojan pristup nije stavljanje Italije na crnu listu, pa usvajamo transakcijski pristup.'

Macron i Meloni susreli su se u Rimu na neplaniranom sastanku u nedjelju navečer, što je bio prvi susret Meloni s nekim svjetskim čelnikom otkada je imenovana premijerkom. Gledajući kupolu svetog Petra iz luksuznog hotelskog apartmana na rimskom brežuljku Janiculum, u vedroj i toploj jesenskoj noći, dvije čelne osobe suprotstavljenih strana pokušale su pronaći zajednički jezik.

Razgovarali su na terasi u hotelu Gran Meliá sat i deset minuta na engleskom jeziku, bez savjetnika ili ministara uz sebe, a prošli su niz tema - od energetske krize, preko rata u Ukrajini, do upravljanja migracijskim tokovima. Razgovori su bili 'otvoreni i iskreni', ali i 'zahtjevni', rekao je dužnosnik ureda francuskog predsjednika. Tijekom sastanka Macron je pozvao Meloni u službeni posjet Parizu. Ured premijerke Meloni kasnije je priopćio da su se složili 'nastaviti suradnju na velikim zajedničkim izazovima na europskoj razini poštujući međusobne nacionalne interese'.

  • +4
Giorgija Meloni preuzela dužnost prve talijanske premijerke Izvor: Profimedia / Autor: Francesco Fotia / Shutterstock Editorial / Profimedia

No izvori iz francuske vlade manje su sigurni u budućnost potpune suradnje. Francuski dužnosnici vjeruju da će se ona sada odvijati od slučaja do slučaja. 'Nećemo se pretvarati da Italija ne postoji', rekao je jedan francuski dužnosnik. 'Održavali smo odnose i s Trumpom, odnosi su sa zemljom, a ne s osobom.' Jedan francuski ministar rekao je za Politico da bi Pariz i Rim mogli imati zajedničke stavove kada je riječ o podršci Ukrajini, energetskoj krizi i industrijskoj suradnji, ali predviđa da će biti sukoba oko građanskih prava i migracija.

'Naravno da je to komplicirano jer se ne slažemo oko nekih osnovnih vrijednosti, ali istovremeno smo dužni raditi zajedno na ratu u Ukrajini i na određenim temama', rekao je ministar. Isti francuski ministar priznao je da bi francuske planove za uključivanje pobačaja u Povelju o temeljnim pravima EU-a također mogla osujetiti Meloni. Prema mišljenju troje francuskih dužnosnika, uključujući Jean-Louisa Bourlangesa, predsjednika Odbora za vanjsku politiku francuske Nacionalne skupštine, glavni kamen razdora bit će migracije, jedna od tema o kojima se raspravljalo tijekom sastanka u Rimu.

'Nije to laka situacija, nije lako pronaći pravu liniju, ali je moramo pronaći', rekao je ministar.

Kraj 'slatkog života'

Pod talijanskim premijerom Marijom Draghijem Francuska i Italija radile su ruku pod ruku na ključnim agendama, kao što su ograničenje cijena energije i nadolazeće reforme pravila potrošnje EU-a. Francusko-talijanska suradnja u tom smislu mogla bi biti presudna, s obzirom na to da se pogoršavaju odnosi između Pariza i Berlina. Nakon odlaska Angele Merkel EU se suočava s nedostatkom neformalnog vodstva, što je dvojac Draghi-Macron neko vrijeme uspješno ispunjavao.

  • +6
Mario Draghi i Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Iako je to doba sada povijest, budućnost možda nije tako mračna kao što se neki pribojavaju. Francuski dužnosnici i talijanski političari rekli su za Politico da će se suradnja između dvije države vjerojatno nastaviti. Meloni je obećala da će nastaviti raditi s Francuskom, ali pritom paziti da interesi Pariza ne prevladaju nad talijanskim. U intervjuu za Le Figaro prije izbora obećala je da će se udružiti s Parizom u fiskalnim raspravama u Uniji ili u borbi protiv sustava označavanja hrane Nutri-Score. Ali savez s novom talijanskom premijerkom nije bez rizika za Macrona. Biti preblizak Meloni moglo bi imati političku cijenu za njega u Francuskoj, jer lijeva oporba žestoko napada njegovu vladu, uključujući njegovo rukovanje s Meloni.

'Bit će nervozne retorike i izjava, ali bit će potrebno to da Macron i Meloni dođu do nekog dogovora o agendama, uključujući reformu fiskalnih pravila EU-a', predvidio je Marc Lazar, profesor na sveučilištu Sciences Po u Parizu i stručnjak za francusko-talijanske odnose. Macron bi mogao izbjeći kritike da pokušava 'normalizirati' i 'uljuditi' Meloni ako kritike talijanske premijerke ostavi ministrima i partnerima te tako izbjegne direktne napade na nju iz ureda predsjednika.

Prvi primjer žestoke retorike između dvije strane došao je ranije ovog mjeseca, kada se francuska vlada još jednom posvađala s Meloni. Razlog je bio komentar francuskog ministra europskih poslova Laurencea Boonea da će nakon dolaska Meloni na vlast trebati pratiti poštivanje 'prava i sloboda' u Italiji. 'Nije da oni iz inozemstva koji kažu da žele nadzirati Italiju ne poštuju mene, nego ne poštuju talijanski narod koji ne treba lekcije', rekla je Meloni talijanskim zastupnicima u utorak.

'Francuski pogled je taj da je vladavina prava nadležnost EU-a i Komisija primjenjuje proceduru. S druge strane Meloni na to gleda kao na nedopušten utjecaj na nacionalni suverenitet', rekao je Sandro Gozi, bivši talijanski podtajnik za europska pitanja, sada zastupnik u Europskom parlamentu iz redova Macronove stranke Preporod. Antagonistički stav koji Meloni gaji prema Francuskoj nije nov. Iz talijanskih oporbenih klupa napadala je Pariz na više frontova, uključujući pitanje migracija, francusku vanjsku politiku u Libiji, granične sporove i francusko-talijanske sukobe u industriji. Njezina je stranka bila jedina koja je glasala protiv ratifikacije Kvirinalskog ugovora, sporazuma o bilateralnoj suradnji koji su Pariz i Rim potpisali prošle godine. Dok se činilo da je nedjeljni sastanak u Rimu nagovijestio zatopljenje odnosa, nije došlo do približavanja po pitanju pobačaja, što Macron želi učiniti europskim pravom, i pokretanja postupka poštivanja vladavine prava Bruxellesa protiv saveznika Meloni u Poljskoj i Mađarskoj.

Tijekom predizborne kampanje Meloni je pokušala ublažiti svoj imidž te dati signal institucijama i vladama EU-a da je netko s kime mogu surađivati. Nastojala je izbjeći izravne napade na partnere ili institucije EU-a i podržala je napore Bruxellesa u vezi s energetskom krizom i odgovorom NATO-a na rusku invaziju na Ukrajinu. Zbog tih promjena partneri Meloni vjeruju da bi Francuska i Italija mogle zajedno raditi na ključnim dokumentima EU-a, kao što su ograničenje cijena energije i reforme pravila javne potrošnje.

'Općenito postoji više zajedničkih točaka nego točaka neslaganja', rekao je Nicola Procaccini, europarlamentarac iz redova stranke premijerke Meloni, Braće Italije. 'I Francuska i Italija imaju visok javni dug pa su obje države u istom čamcu', poručio je.