antisatelitski program

[VIDEO] Rusi testirali dosad neviđeno naoružanje koje bi Amerikancima moglo zadati teške glavobolje

17.10.2018 u 06:49

Bionic
Reading

Prošlog tjedna u medijima su se pojavile fotografije dosad neviđenog naoružanja kojim je opremljen ruski lovac-presretač tipa MiG-31K, a koje bi, prema ocjenama stručnjaka, moglo zadati poprilične glavobolje američkoj vojsci

Kako pišu specijalizirani mediji, prošlog tjedna u bazi za zračna ispitivanja Žukovski kod Moskve zapažena su testiranja antisatelitskog naoružanja koje je dosad bilo nepoznato javnosti.

Prema pojedinim izvorima, riječ je o moderniziranim oružanim sustavima dugog dometa što mogu gađati balističke bojeve glave koje lete na visinama do 200 kilometara i brzinama čak do 20 macha, a koji su najvjerojatnije razvijeni na osnovi iskustva stečenog iz antisatelitskog presretača Mig-31D iz kasnih 80-ih godina prošlog stoljeća. Taj sustav je, navodno, mogao napasti američku raketu tipa Pershing-2 pomoću rakete zrak-zrak dugog dometa R-37, koja je aktivno radarski samonavođena.

Pored toga, ovaj tip presretača trenutno je jedini zrakoplov u svijetu koji se efikasno može nositi s krstarećim raketama koje lete na malim visinama, a istovremeno raketama zrak-zrak uspješno gađa ciljeve na visinama do 28 kilometara, među kojima su i hipersonične letjelice koje lete brzinama do šest macha.

  • +6
MiG-31 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Valja napomenuti kako oprema MiG-31K omogućuje i efikasnu suradnju sa zemaljskim protuzračnim raketnim sustavima, a sama letjelica može se koristiti kao zapovjedno mjesto u zraku koje koordinira aktivnosti ostalih lovačkih aviona sa slabijim radarima. Naime, Mig-31K može navoditi na zračne ciljeve rakete ispaljene iz drugih lovačkih aviona, što u taktičkom smislu može značajno poboljšati efikasnost borbene skupine.

>>> Rusi najavili MiG-41, najbrži presretač na svijetu koji će se boriti i u bliskom svemiru

Modernizirani MiG-31 može se pohvaliti i moderniziranim radarom tipa Zaslon-M koji omogućuje istovremeno korištenje raketa zrak-zrak i zrak-zemlja te preciznim računalnim sustavom.

Testiranje hipersonične rakete Kinžal Izvor: Društvene mreže / Autor: BEST TECH

Navođenje raketnog sustava na ciljeve moguće je ostvariti satelitskim linkom, HF linkom, inercijalnim sustavom s mogućnošću obnavljanja podataka tijekom leta rakete, vlastitim radarskim pretraživačem, IC pretraživačem te antiradarskim navođenjem.