LOVAC 4++ GENERACIJE

Putinu prikazan ubojiti MiG-35 koji ruši sve zakone fizike

27.01.2017 u 14:26

Bionic
Reading

Rusko ratno zrakoplovstvo uskoro dobiva novi laki lovački zrakoplov MiG-35, koji je danas predstavljen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Ovaj lovac 4++ generacije može podjednako efikasno gađati ciljeve u zraku, na moru i kopnu, a vojni stručnjaci ističu kako avion 'ruši sve zakone fizike'

Kako javljaju ruski mediji, direktor programa vojnog zrakoplovstva pri Zrakoplovnoj korporaciji Vladimir Mihajlov rekao je da će sva testiranja MiG-35 biti završena ove godine, te kako će već početkom iduće godine početi prva isporuka ruskom ratnom zrakoplovstvu.

Do kraja 2020. godine rusko ratno zrakoplovstvo dobit će prvih 30 aparata, a procjenjuje se kako cijena ovog naprednog lovca iznosi 45 milijuna dolara.

Radi se, naime, o moderniziranom avionu MiG-29K/KUB i MiG-29M/M2. Dužine 17 metara i težine 23 tone, ovaj lovac postiže brzinu 2560 kilometara na sat i u stanju je s jednim punjenjem goriva preletjeti 3100 kilometara. Radijus djelovanja je oko tisuću kilometara, a na 10 podvjesnika može ponijeti sedam tona ubojitog tereta, među kojem su rakete zrak-zrak i zrak-zemlja te bombe težine 250 i 500 kilograma.

MiG-35/MiG-35D pokazao je da su posljednje modifikacije na lovcima MiG-29K/KUB doprinijele u borbenoj efikasnosti, mnogostranosti i u poboljšanju operativnih osobina. Osnovna prednost novog dizajna je četvrta generacija sustava informacija i navođenja sukladna i s ruskim i s oružjem stranog porijekla kao i raznoliki sustav samoobrane. Novi dizajn je sveukupno nadmašio bazni model i novom zrakoplovu omogućio držanje koraka s ostalim višenamjenskim avionima zapada.

Nova elektronika predviđena je za očuvanje zračne nadmoći protiv lovaca četvrte i pete generacije kao i osiguranje preciznih napada na zemaljske ciljeve u svim vremenskim uvjetima, zračno izviđanje s optičko-elektronskom i radarskom opremom kao i za vođenje višenamjenskih misija. Avion, također, ima mogućnost dodatnih spremnika za gorivo, bolju antikorozivnu zaštitu, znatno smanjen odraz na radaru i četverostruki fly-by-wire sustav komandi.