NOVI PROJEKT

Rusi najavili MiG-41, najbrži presretač na svijetu koji će se boriti i u bliskom svemiru

22.12.2017 u 06:45

Bionic
Reading

Rusija je najavila projekt izrade zrakoplovnog sustava za dalekometno presretanje u obliku lovca-presretača MiG-41 koji bi, sudeći po najavama, trebao biti najbrži lovac na svijetu što se može izboriti s hiperzvučnim raketama

Najavu o pokretanju projekta dalekometnog presretača dao je Viktor Bondarev, sadašnji ruski senator i bivši zapovjednik Zračno-kozmičkih snaga Rusije.

'MiG-41 bit će najbrži u svijetu, maksimalno neprimjetan za radare te će se moći izboriti ne samo sa standardnim malomanevarskim prijetnjama kao što su krstareće rakete, bombarderi i dronovi, već i s prijetnjom koju predstavljaju supersonične rakete', kazao je Bondarev.

Prema njegovim riječima, domet MiG-a 41 će se kretati u rasponu od 700 do 1500 kilometara, a bit će naoružan raketama R-37 klase zrak-zrak, kao i raketama nove generacije, dok bi se maksimalna brzina koju bi trebao postizati kretala od 4 do 4,3 Macha.

  • +4
MiG-31 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Bondarev je naglasio kako je MiG-41 još uvijek u fazi izrade, kako je o njegovoj upotrebi u vojsci rano govoriti te da njegovo uvrštavanje u presretače neće biti prije 2025. godine.

Pretpostavlja se da će MiG-41 doći kao smjena za lovca-presretača MiG-31, čiji rok eksploatacije istječe 2028. godine.

MiG-31 trenutno je presretačka perjanica ruskog ratnog zrakoplovstva Izvor: Društvene mreže / Autor: Warthog Defense

Najavu o pokretanju novog projekta sugerirao je i generalni direktor Ruske korporacije za proizvodnju zrakoplova MiG Ilja Tarasenko kazavši kako će MiG-41 moći ispunjavati zadatke i u bliskom svemiru te da se radi o potpuno novom zrakoplovu koji osim uloge neće imati puno sličnosti s MiG-om 31.