VELIKO ULAGANJE

[VIDEO] Plenkoviću u JGL-u predstavljen novi investicijskih projekt Integra

13.11.2020 u 19:12

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u petak Jadran Galenski Laboratorij (JGL), u kojem je predstavljen novi investicijski projekt Integra 2020., kojim ta riječka tvrtka planira u unaprjeđivanje poslovanja uložiti još 373 milijuna kuna.

Plenković je rekao da JGL već 30 godina ostvaruje sjajne rezultate i u Hrvatskoj globalno, ima više od tisuću zaposlenika od kojih je oko 400 izvan Hrvatske, veliki broj brendova, različitih artikala, sjajnih proizvoda. Veseli ga da JGL ove godine očekuje prihod od milijardu kuna, što je ocijenio izrazito velikim uspjehom.

Naglasio je da je proizvod JGL-a Aquamaris predstavlja osam posto globalnog tržišta takvih proizvoda te da su rijetki hrvatski proizvodi koji imaju takav udjel na globalnom tržišu u određenom području.

U JGL projektom Integra 2020, planiraju povećanje kapaciteta sterilne proizvodnje, izgradnju pilot pogona, ulaganje u laboratorije za razvoj i kvalitetu te proširenje skladišnih kapaciteta. To je druga faza ulaganja, budući da je JGL u nove kapacitete, kompleks JGL Pharma Valley još 2015. uložio 361 milijun kuna.

Plenković je kazao da mu je drago da je razvijena i kvalitetna suradnja s nadležnim ministarstvima, kao i s bankama. Naglasio je da će projekt Integra 2020, kojim se trebaju integrirati različite proizvodne i istraživačko-razvojne aktivnosti JGL-a, podržati Hrvatska banka za obnovu i razvitak te da je danas u vezi s time i potpisan ugovor.

Rekao je da će određeni proizvodi dobiti i potporu za istraživačko-razvojne projekte te da je to na tragu politike da se pomažu kompanije koje imaju kapacitete ići korak dalje, stvarati nove vrijednosti i imati proizvode koji u tržišnim uvjetima ostvaruju prihode, dobit i osvajaju nova tržišta.

Premijer je istaknuo da 76 posto od ukupnog boja zaposlenih u JGL-u čine žene, a da je od ukupnog broja zaposlenika čak 67 posto visokoobrazovanih.

"Cijela koncepcija izgleda tako da se, kada je riječ o četvrtoj industrijskoj revoluciji, JGL ne mora brinuti. Vidjeli smo automatizaciju, digitalizaciju, robotizaciju, sve ono što treba biti i jest dio nacionalne razvojne strategije", rekao je Plenković.

Predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani izjavio je da je JGL generirao novi projekt Integra 2020, koji ima tri podprojekta – novu zgradu razvoja, novi logistički robotizirani centar na Kukuljanovu i novu proizvodnju sterilnih farmaceutskih oblika.

"To je tehnološka platforma za veliki iskorak dalje, na globalno tržište zdravlja, daljnja internacionalizacija, čvrsta viziju i poruka da želimo biti vodeća farmaceutska kompanija u razvoju i proizvodnji lijekova za osjetila i globalni lider u nazalnim dekongestivima na bazi morske vode. Da bismo takvu viziju ostvarili moramo imati tehnologiju i inovativni razvoj", kazao je-

Usmiani je rekao i da je projekt prošao fazu projektiranja, da su dvije građevinske dozvole već ishodovane, financiranje osigurano te da je u realizacija projekta ustvari već počela.

Po riječima glavnog izvršnog direktora Mislava Vučića očekuje se da bi sve tri faze projekta trebale biti završene do sredine 2022. godine.

Govoreći o poslovanju tijekom pandemije koronavirusa, rekao je da je potražnja je u početku pandemije bila porasla, a zatim je smanjena.

"Mi nekako plivamo u toj situaciji, nismo nezdovoljni, malo lakše nam je nego drugim industrijama, ali nismo ni zadovoljni sa situacijom," rekao je i napomenuo je da HZZO, odnosno država kasni s plaćanjima te da je zbog globalne krize pala vrijednost rublje, a Rusija je toj tvrtki najveće tržište. "U devet mjeseci ove godine u odnosu na devet mjeseci lani, samo na tečajnim razlikama na rublji izgubili smo 31 milijun kuna," rekao je i dodao da se nadaju da će JGL na kraju godine ipak iskazati rast.