PRIZNAO SUSRET S RUSIMA

[VIDEO] Petrov: Drago mi je što se obitelj Todorić uključila u lokalnu kampanju za HDZ

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 16.05.2017 19:29
  • Objavljeno 16.05.2017 u 16:28
Božo Petrov

Božo Petrov

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednik Mosta Božo Petrov potvrdio je u utorak u Metkoviću da se bio sastao s direktorom hrvatske podružnice ruske Sberbanke Mariom Henjakom prije sastanka Todorića s Plenkovićem, te ustvrdio da je Henjaku rekao 'da znamo da su financijska izvješće katastrofa i da Todorić treba razmišljati da izađe iz tvrtke i da ovu priču neće voditi banke'

Petrov je izjavu dao nakon što je glavni urednik tjednika Nacional Berislav Jelinić u utorak je objavio, pozivajući se na izvor blizak Todoriću, da je predstavnik ruske Sberbanke nazvao Todorića i prenio mu pohvale Bože Petrova, predsjednika Hrvatskog sabora. Nedugo zatim, Todoriću je prenio i poruku da je Božo Petrov 'tu i da su oni tu, ako treba na bilo kakav način dodatno pomoći'.

Na to je Todorić, rekao je Jelinić za N1, nazvao predstojnika Ureda premijera Davora Božinovića i rekao da se događa nešto čudno i da ne vidi zašto bi mu ruske banke slale poruke i pozivale se na kontakte. Tako je došlo do kontakta i sastanka Todorića i Plenkovića, prepričao je Jelinić informacije izvora bliskog Todoriću.

U izjavi koju je u Mekoviću dao za televizije, a zatim prenio na stranačkom facebooku,  Petrov je rekao da 'se zna' da ga obitelj Todorić doživljava krivcem za raspad svog carstva pa ga optužuju za veze s Rusima, 'iako su oni s njima poslovali godinama'.

'To što su napravili dug od 40 milijardi kuna, a političke elite HDZ-a i SDP-a su to prešutno odobravale, o tome se šuti. Drago mi je da se obitelj Todorić uključila u lokalnu kampanju za HDZ. Ja sam razgovarao s dobavljačima i zato sam inzistirao u Vladi da se ta tema otvori', rekao je Petrov

U izjavi je rekapitulirao događaje od momenta kad je, kako je naveo, od malih poljoprivrednika preko dobavljača čuo da je kritično u Agrokoru, do sastanaka u Vladi. 

Petrov je ustvrdio kako je u dva navrata pokušao razgovarati s ministrom financija Zdravkom Marićem. 'Kad od njega nisam dobio odgovor, razgovarao sam s dobavljačima, a nakon što sam dobio dodatne informacije, tražio sam da se u Vladi otvori razgovor o tome', rekao je Petrov dodavši kako je tražio od dobavljača da Todoriću pošalju poruku 'da smo zabrinuti za situaciju u Agrokoru i da bismo voljeli s njim porazgovarati'.

 'Kako su dobavljači došli do Todorića i je li to bilo preko predstavnika Sberbanke, meni to nije bilo bitno', poručio je Petrov.

'Ja sam se tri dana prije sastanka s Todorićem našao s direktorom Sberbanke za Hrvatsku, gospodinom Henjakom', kazao je Petrov i ustvrdio kako mu je jasno rekao da zna da su financijska izvješća katastrofa i da Todorić mora početi razmišljati da izađe iz firme, te da je to na sastanku s Todorićem i njemu jasno dao do znanja kao i to 'da neće dobiti 1,5 milijardu kuna'.  

Petrov je rekao da se Most i u Vladi zalagao da banke ne mogu biti vlasnici ni na početku ni na kraju restrukturiranja. 'To sam rekao u Vladi i na drugom sastanku gdje su bili predstavnici Erste banke, VTB-a i Sberbanke,' rekao je Petrov.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!