NADLJUDSKI NAPORI

Video koji objašnjava akciju spašavanja dječaka zarobljenih u spilji na Tajlandu

09.07.2018 u 16:43

Bionic
Reading

Danas je nastavljena pa opet prekinuta operacija spašavanja tajlandskih dječaka, članova lokalnog nogometnog juniorskog tima i njihova trenera, koji su još uvijek zarobljeni u poplavljenoj spilji. Tijekom dana su spašena još četiri dječaka, a ukupno je oslobođeno njih osam

Nakon što su izvučeni iz kompleksa pećine Tham Luang na sjeveru Tajlanda prebačeni su helikopterom u bolnicu u gradu Chiang Rai, udaljenom 70 kilometara. Zatočena su još njih četvorica i trener Ekaphol Chantawong.

Kanadska novinarska Kelly Canuck objavila je video u kojem objašnjava kako izgleda put koji dječaci prelaze do slobode. Pretpostavlja se da su ušli u pećinu dok su vremenske prilike bile stabilne, ali nakon što su stigli do komore u kojoj se nalaze, jaka kiša je poplavila ostali dio pećine, odnosno prolaze koji su vodili do izlaza.

Spasilačka misija počela je brzo nakon što je prijavljen njihov nestanak. Više od 1000 ljudi okupilo se kako bi im pomoglo. Ispumpano je 128 milijuna litara vode iz pećine, ali kiša je i dalje padala te se nivo vode nije toliko smanjio da bi mogli izaći šetnjom.

U spasilačke je napore uključeno ukupno 18 ronilaca, od kojih je 13 stranaca i pet Tajlanđana.

  • +9
Spašavanje dječaka iz tajlandske pećine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'U nekim dijelovima voda je vrlo brza, a struje su jake. Također, ima dosta mulja pa je vidljivost praktično svedena na nulu. Problem je i prostor, jer se u nekim dijelovima prolazi toliko sužavaju da ronioci skidaju svoju opremu i moraju je gurati ispred sebe kako ne bi zapeli. Većina ovih dječaka ne zna ni plivati, a kamoli roniti', kazala je Canuck.

Tijekom spašavanja jedan ronilac je poginuo.