komplicirana akcija

Četiri od 12 dječaka izvučeno iz spilje na Tajlandu. Spašavanje se nastavlja u ponedjeljak

08.07.2018 u 14:20

Bionic
Reading

Četvorica od dvanaestorice dječaka zarobljenih dva tjedna u poplavljenoj tajlandskoj špilji izvučena su u nedjelju na površinu, zahvaljujući odvažnoj i opasnoj misiji ronilaca, izvijestili su tajlandski dužnosnici

"Danas smo uspjeli spasiti četvoricu dječaka koje smo sigurno prevezli u bolnicu Chiang Rai Prachanukrua", izjavio je šef misije spašavanja Narongsak Osottanakorn, kazavši kako operacija "protječe glatko". Ranije su agencije dpa, Reuters i France Presse, pozivajući se na drugoga visokog tajlandskog dužnosnika izvijestile o šestorici spašenih dječaka.

Izvlačenje četvorice dječaka bio je plan za prvi dan akcije, rekao je šef tajlandske službe za izvanredna stanja. Još se ne zna koliko će misija spašavanja trajati, no zasad napreduje brže nego što se očekivalo.

Spasioci su u nedjelju odlučili krenuti u opasnu akciju zbog straha od porasta razine vode.

Vlasti sjeverne pokrajine Chiang Rai opasnu misiju spašavanja dvanaestorice dječaka i njihova trenera započeli su rano ujutro u nedjelju.

BBC javlja da su na površinu prvo izašli dječaci najlošijeg zdravstvenog stanja, a na temelju odluke jednog australskog doktora.

Ispred špilje čeka trinaest liječničkih ekipa, svaka s helikopterom i ambulantnim vozilom, jednim za svakog dječaka i za njihova trenera.

U akciji spašavanje sudjeluje trinaest međunarodnih ronilaca – specijalaca i petorica s Tajlanda. Skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zatočeni su u špilji od 23. lipnja kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz špilje.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do špilje u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak a jedan je tajlanski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s kisikom.

Dječaci zarobljeni u špilji na Tajlandu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia