DRAMATIČNA AKCIJA

I osmi dječak izašao iz potopljene pećine u Tajlandu, operacija prekinuta do sutra

09.07.2018 u 12:33

  • +9

Spašavanje dječaka iz tajlandske pećine

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Nastavljena je u ponedjeljak operacija spašavanja tajlandskih dječaka, članova lokalnog nogometnog juniorskog tima i njihova trenera, koji su još uvijek zarobljeni u poplavljenoj spilji. Tijekom dana su spašena još četiri dječaka, a ukupno je oslobođeno njih osam. U operaciji su sudjelovali isti ronioci koji su spasili četiri dječaka u nedjelju. Uvjeti za operaciju su bili dobri i nije ih omela kiša koja povremeno pada

Mediji u potvrdili da su peti, šesti, sedmi i osmi dječak u ponedjeljak izišli iz kompleksa pećine Tham Luang na sjeveru Tajlanda te su prebačeni helikopterom u bolnicu u gradu Chiang Rai, udaljenom 70 kilometara. Do sada je spašeno osam dječaka, a u pećini je zatočeno još njih četvero i trener Ekaphol Chantawong. CNN javlja da je operacija spašavanja s izlaskom osmog dječaka završena za ponedjeljak.

Tajlandske TV postaje su objavile snimku vozila hitne pomoći za koje se vjeruje da je prevezlo dječaka od ulaza u spilju do helikoptera koji ga je vozio dalje u Chiang Rai, gdje je u bolnici i drugim spašenim dječacima pružena medicinska pomoć.

Četvorica dječaka uspješno su izašla na površinu u nedjelju. Trenutno se nalaze u karanteni u bolnici kako bi izbjegli infekciju nakon dugotrajnog boravka pod zemljom. Sva četvorica poželjela su jelo pad krapow, prženu rižu s mesom i dosta bosiljka.

'Prva četvorica su dobro. Bili su gladni i poželjeli su prženu rižu', kazao je u ponedjeljak novinarima šef spasilaca Narongsak Osottanakorn.

I ministar unutarnjih poslova Anupong Paochinda potvrdio je da su dječaci dobra zdravlja.

Identitet spašenih dječaka, koji su u bolnici smješteni na posebni odjel, nije objavljen iz poštovanja prema obiteljima onih koji su još u spilji.

Misija spašavanja je bila prekinuta tijekom noći kako bi se zamijenili spremnici s kisikom.

Dužnosnici tajlandskog odjela za šumarstvo su objavili da razina vode u pećini i dalje opada zahvaljujući tisućama pumpi koje rade unutra te da kiša koja povremeno pada na tom području nije značajnije utjecala na situaciju.

'Razina vode nije zabrinjavajuća', poručeno je.

Tajlandski premijer Prayut Chan-O-Cha odgodio je dolazak na mjesto događaja kako ne bi poremetio operaciju spašavanja.

Dječaci su zarobljeni od 23. lipnja, kada su obilne kiše potopile kompleks pećina. Prošlog su ih tjedna pronašli ronioci. Spasioci su odlučili krenuti u opasnu operaciju spašavanja zbog straha da bi razina vode opet mogla porasti.

Spasioci su u nedjelju iskoristili suho vrijeme i krenuli u akciju prije nego što se očekivalo. Prva faza spašavanja prošla je 'glatko' i oslobođeni dječaci su 'u dobrom stanju', objavile su tajlandske vlasti.

No zbog loše vremenske prognoze idućih dana spasioci će morati raditi vrlo brzo kako bi izvukli ostale dječake.

U subotu je guverner pokrajine Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, rekao da spasilački timovi za to imaju tri do četiri dana.

Dječaci zarobljeni u spilji na Tajlandu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia