PRESTIŽNO DRUŠTVO

[VIDEO] Kako se Krstičević našao uz bok generalu Pattonu, ali i predsjedniku Egipta Al Sisiju

23.05.2018 u 23:04

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak je svečano primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole Kopnene vojske SAD-a (International Fellows Hall of Fame US Army War College). Donosimo prikaz prestižne ratne škole u kojoj se trenutno školuje još jedan hrvatski časnik, brigadir Davor Dabo, a u čijoj se Kući slavnih nalaze najpoznatiji američki zapovjednici i vojskovođe iz Drugog svjetskog rata, poput Dwighta D. Eisenhowera, Georgea S. Pattona te Omara Bradleyja

Krstičević je primljen u Kuću slavnih Ratne škole Kopnene vojske SAD-a kao prvi visoki hrvatski časnik koji je školovanje u ovoj uglednoj američkoj obrazovnoj instituciji uspješno završio 1998. godine. Također, prvi je hrvatski ministar obrane koji je dobio ovo prestižno priznanje.

Svečanost u čast ministru Krstičeviću održana je u vojnoj bazi Carlisle u Pennsylvaniji, a prisustvovali su joj novi zapovjednik Nacionalne garde Minnesote, general bojnik Jon Jensen, zapovjednik Ratne škole američke Kopnene vojske, brigadir Kenneth Adgie, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u RH, brigadir Robert Mathers, strani polaznici škole te polaznik škole iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadir Davor Dabo i nastavno osoblje.

Valja napomenuti kako su u prostorijama Ratne škole izložene fotografije i osnovni podaci o ministru Krstičeviću i ostalim polaznicima koji su dobili ovo prestižno priznanje za njihova profesionalna postignuća.

Dosad je Ratnu školu Kopnene vojske SAD-a uspješno završilo 11 hrvatskih časnika, a trenutno se na školovanju u Carlisle Barracksu nalazi časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, ranije spomenuti brigadir Davor Dabo.

>>> Ministar Krstičević svečano primljen u Kuću slavnih američke Ratne škole

Ratna škola Kopnene vojske SAD-a najviša je obrazovna institucija Kopnene vojske, najveće grane Oružanih snaga SAD-a, osnovana 1901. godine. Ratnu školu pohađali su američki zapovjednici i dužnosnici poput Dwighta D. Eisenhowera, Georgea S. Pattona i Omara Bradleyja, kao i svi najviši časnici u sadašnjoj strukturi američke Kopnene vojske.

Uz američke polaznike, svake godine školu pohađa oko 80 međunarodnih studenata, vojnih časnika ili civilnih polaznika iz savezničkih zemalja i bliskih partnera SAD-a sa svih kontinenata.

Prezentacija ministra Krstičevića u Ratnoj školi Kopnene vojske SAD-a Izvor: Društvene mreže / Autor: MORH

Kopnena vojska osnovala je Kuću slavnih u Ratnoj školi kako bi odala prestižno i vidljivo poštovanje i priznanje najboljim međunarodnim polaznicima. Postupak primanja u Kuću slavnih precizno je propisan procedurom, a sastoji se od nominacije, postupka odobravanja i svečanog prijema, odnosno davanja počasti bivšem polazniku u prostorijama Ratne škole.

Postupak nominacije u Kuću slavnih je u nadležnosti američkih časnika koji se nalaze na službi u stranim zemljama ili zapovjednika teritorijalnog američkog borbenog zapovjedništva. Pismo nominacije odobrava veleposlanik ili šef diplomatske misije SAD-a, čime se osigurava potvrda o časnoj i profesionalnoj službi predložene osobe i dostojnosti za navedeno priznanje, što u svim aspektima treba biti u skladu s profesionalnim, etičkim i moralnim vrijednostima Kopnene vojske SAD-a.

  • +6
Primanje Krstičevića u Kuću slavnih američke Ratne škole Izvor: Licencirane fotografije / Autor: U.S. Army War College

Postupak odobravanja provodi se unutar Kopnene vojske, a uključuje suglasnost i odobrenje ministarstva obrane i Državnog tajništva SAD-a. Nakon odobrenja, osoba koja je dobila priznanje poziva se na svečanost formalnog prijema u Kuću slavnih.

Do sada je takvo priznanje primilo šezdeset i šest međunarodnih polaznika Ratne škole, a među njima i sadašnji predsjednik Egipta Abdel Fatah al Sisi, ambasador i bivši ministar obrane Australije Duncan E. Lewis, bivši predsjedajući vojnog odbora NATO-a, danski general Knud Bartels te sadašnji ili bivši načelnici glavnog stožera Kanade, Italije, Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Norveške, Indije, Kolumbije i brojnih dugih zemalja.