MISTERIJ U MINISTARSTVU OBRANE

Pentagon ne zna objasniti gdje je nestalo 800 milijuna dolara

06.02.2018 u 20:41

Bionic
Reading

Prema najnovijem internom revizorskom izvješću tvrtke Ernst & Young, američko ministarstvo obrane ne može opravdati potrošnju 800 milijuna dolara, navodi ugledni američki Politico

Revizorska tvrtka Ernst & Young otkrila je u svojem internom izvješću kako Agencija za logistiku američkog ministarstva obrane nije uspjela pravilno dokumentirati čak 800 milijuna dolara uloženih u građevinske projekte.  

Kako je tvrtka navela u svojem izvješću o financijskom stanju u Pentagonu, to je samo jedan u nizu primjera u kojima nedostaje trag na papiru za milijune dolara u imovini i opremi.

Politico podsjeća kako je izvješće otkriveno upravo u trenutku u kojem američki predsjednik Donald Trump predlaže povećanje vojnog proračuna.    

Financijski menadžment agencije je, vidljivo je iz izvješća, toliko loš da njezini čelni ljudi i tijela nemaju siguran put kojim će pratiti velike količine novca za koje su odgovorni, stoji u revizijskom izvješću.

Posljednja revizija otvara čitav niz novih pitanja o tome može li ministarstvo obrane odgovorno raspolagati budžetom od 700 milijuna dolara, a kamoli dodatnim milijardama koje Trump namjerava predložiti ovog mjeseca.

Američko ministarstvo obrane Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Politico ističe kako revizija troškova ministarstva nikada nije provedena, iako Kongres ima mandat za takvo što, a za neke njegove članove neuredno stanje u poslovnim knjigama Agencije za logistiku ministarstva obrane najvjerojatnije će takvim i ostati.

Na nepravilnosti u Pentagonu prvi je reagirao viši član Odbora za proračun i financije te republikanski senator Chuck Grassley iz Iowe, upozorivši ministarstvo kako mu prijeti potpuni kaos zbog nesavjesnog poslovanja.