veliko priznanje

Ministar Krstičević svečano primljen u Kuću slavnih američke Ratne škole

22.05.2018 u 19:35

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak je svečano primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a (International Fellows Hall of Fame US Army War College), izvijestili su iz MORH-a.

Ministar Krstičević primljen je u Kuću slavnih Ratne škole kopnene vojske SAD-a (US Army War College) kao prvi visoki hrvatski časnik koji je školovanje na ovoj uglednoj američkoj obrazovnoj instituciji uspješno završio 1998. godine. Također, prvi je hrvatski ministar obrane koji je dobio ovo prestižno priznanje.

Svečanost u čast ministru Krstičeviću održana je u vojnoj bazi Carlisle u Pennsylvaniji, kojoj su prisustvovali novi zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Jon Jensen, zapovjednik US Army War Collega brigadir Kenneth Adgie, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u RH brigadir Robert Mathers, strani polaznici US Army War Collega, polaznik škole iz Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadir Davor Dabo te nastavno osoblje.

'Ovo je veliko priznanje za mene, za Hrvatsku vojsku i za cijelu hrvatsku državu. Čast mi je predstavljati svoju Hrvatsku, malu zemlju koja se znatno bori iznad svoje kategorije. Na ovaj poseban dan želim zahvaliti svim vojnicima, dočasnicima i časnicima, mojim suradnicima koji su zaslužni za ovo priznanje. Iskustvo u tri karijere pokazalo je da su ključ uspjeha ljudi, tim koji ti pomaže ostvariti ciljeve', istaknuo je ministar Krstičević u prigodnom govoru.

Uputio je zahvalu US Army War Collegu na izuzetnom iskustvu koje mi je 'pružio u profesionalnom razvoju kao mladom hrvatskom časniku'.

'Školovanje na US Army War Collegu puno mi je pomoglo u strateškom planiranju i donošenju odluka. Moja godina u Ratnoj školi zaista mi je pokazala kakav je izvor snaga međunarodna suradnja u modernom globalnom društvu. Uvijek ću se osjećati privilegiranim što sam mogao biti dijelom ove uzvišene ustanove i ova čast će mi biti izvor ponosa čitav život', naglasio je Krstičević.

Uputio je i poruku polaznicima Ratne škole: 'Učite, obogaćujte svoja znanja i vjerujte u sebe. Znanje je zaista moć i nikad ne prihvaćajte ništa manje od uspjeha, ostanite odlučni u ostvarivanju vaših ciljeva i budite ustrajni do samoga kraja'.

Vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers čestitao je ministru i objasnio kako je US Army War College dolaskom ministra Krstičevića na mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, prepoznao izniman uspjeh koji je kao njihov bivši polaznik ostvario.

  • +8
Damir Krstičević tijekom 26. obljetnice osnutka HRZ i PZO obišao zrakoplove i helikopter Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

'Imao sam prilike surađivati s ministrom Krstičevićem kada su u pitanju različite teme pa tako i modernizacija Hrvatske vojske gdje SAD svakako može pomoći Hrvatskoj. U Hrvatskoj SAD zato vidi važnog strateškog partnera i obratno, a suradnja s Krstičevićem uvijek je bila na visokoj razini i na obostrano zadovoljstvo i interes', kazao je Mathers i pohvalio Krstičevićevo nastojanje za unaprjeđenjem odnosa sa SAD-om.

'Kako bi netko postao kandidatom za ulazak u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a, taj se pojedinac između ostalog, mora istaknuti svojim doprinosom u služenju svojoj državi te se zalagati za suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama što je posebno vidljivo u radu ministra Krstičevića', objasnio je i na kraju zaključio: 'Ja sam vojnik i u ministru Krstičeviću vidim drugog vojnika. Nikada nije izgubio taj vojnički duh, kao što ga je imao i za vrijeme Domovinskog rata, za vrijeme pohađanja ove Ratne škole – ima ga i danas'.