KLASA BARRACUDA

[VIDEO] Francuzi predstavili prvu od šest novih atomskih podmornica vrijednih devet milijardi dolara

15.07.2019 u 22:45

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog petka u brodogradilištu u Cherbourgu sudjelovao je na premijeri nove francuske atomske podmornice FS Suffren klase Barracuda koja bi iduće godine, kao zamjena za podmornice klase Rubis, trebala ući u sastav ratne mornarice

Proizvođač podmornica klase Barracuda, Naval Group, najavio je da će se izgraditi ukupno šest podmornica. Do 2025. godine francuskoj ratnoj mornarici trebale bi biti isporučene još tri podmornice naziva Duguay-Trouin, Tourville i De Grasse, a preostale dvije, Casabianca i Rubis, do 2029. godine. Riječ je o ugovoru teškom devet milijardi eura, a trebale bi ostati u službi do 2060. godine.

Podmornice su dobile nazive po poznatim francuskim mornaričkim časnicima, a ono što ih razlikuje od prethodne klase Rubis produženo je vrijeme za remont koje iznosi sedam do deset godina. Uz veću održivost na moru, moći će lansirati krstareće rakete dometa oko tisuću kilometara. Pored krstarećih raketa SCALP NAVAL, podmornice klase Barracuda bit će naoružane torpedima F17 i Blackshark te protubrodskim raketama SM39, dok će im oči i uši biti suvremeni sonarni sustavi na pramcu i bokovima.

Pogon podmornice temelji se na vodom hlađenom nuklearnom reaktoru K-15 testiranom kod novijih podmornica klase Triomphant. Vrijeme zamjene nuklearnog goriva povećano je sa sedam na 10 godina, što će svakoj od novih podmornica klase Barracuda osigurati autonomiju od 240 dana.

Podmornice klase Barracuda imat će manji akustični i elektromagnetski odraz, kao i novi optoelektronski periskop koji se neće podizati i spuštati kroz trup podmornice kao dosad, što će osigurati ekonomičnije korištenje prostora.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Euronews

Konstrukcija podmornice osigurat će veći prostor za posadu te za smještaj suvremenih tehnologija, počevši od senzora pa do oružja, od kojih su pojedine komponente još uvijek u fazi razvoja. Visoka automatizacija trebala bi smanjiti broj članova posade na 60, dok bi zapovjedni kadar činila tek osmorica časnika. Uz to, na novim podmornicama osigurat će se prostor za smještaj manje postrojbe od maksimalno 15 mornaričkih komandosa.

  • +8
Francuska podmornica FS Suffren Izvor: Profimedia / Autor: N. N.