besposadno vozilo THeMIS

[VIDEO/FOTO] Ukrajincima uskoro stižu 'božice pravde' na gusjenicama, pogledajte detalje

01.12.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Zapadne saveznice poslale su Kijevu od početka otvorene agresije na Ukrajinu čitav niz bespilotnih letjelica, a predstojećih dana ukrajinskim braniteljima treba stići njemačka donacija u obliku 14 autonomnih besposadnih vozila koja proizvodi tvrtka Milrem Robotics sa sjedištem u Estoniji. Riječ je o višenamjenskim borbenim vozilima THeMIS u različitim konfiguracijama, a tportal donosi više o prvim besposadnim kopnenim vozilima u ukrajinskoj vojsci nazvanima po grčkoj božici pravde Temidi

Estonska tvrtka Milrem objavila je ovog tjedna da je s njemačkim obrambenim gigantom Krauss-Maffei Wegmann (KMW) potpisala ugovor o isporuci Ukrajini 14 bespilotnih kopnenih vozila THeMIS, namijenjenih prijevozu ranjenika i čišćenju prometnica u oslobođenim dijelovima zemlje.

Prema planu, sedam vozila konfiguriranih za evakuaciju ranjenika bit će isporučeno do kraja godine, a preostalih sedam, namijenjenih raščišćavanju prometnica, trebalo bi stići u Ukrajinu u drugom kvartalu iduće godine. Potonjih sedam vozila bit će opremljeno tehnologijom francuskog obrambenog proizvođača CNIM Systèmes Industriels, a ukupnu nabavu zemaljskih dronova u potpunosti financira njemačko ministarstvo obrane.

  • +15
THeMIS Izvor: EPA / Autor: VALDA KALNINA

'Evakuacija ranjenih i čišćenje ruta dvije su radno intenzivne aktivnosti koje zahtijevaju angažman više ljudi koji ostaju u stalnoj opasnosti od neprijateljske vatre. Automatizacija tih zadataka ovim bespilotnim vozilima umanjuje tu opasnost i omogućuje većem broju vojnika da ostanu na sigurnom području ili da im se zadaju važnije aktivnosti', objasnio je Jüri Pajuste, direktor obrambenog istraživanja i razvoja u Milrem Roboticsu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dark Tech

Vozilo THeMIS je višenamjenski hibridni modularni pješački sustav na gusjenicama koji se može opremiti raznim sustavima za izviđanje, ispaljivanje projektila zemlja-zemlja, prijevoz tereta i postrojbi te za otkrivanje i uništavanje improviziranih eksplozivnih naprava. Milremovi inženjeri također su omogućili ugradnju protuoklopne i protuzračne opreme na sustav pa on može poslužiti i kao mobilna oružna stanica na daljinsko upravljanje koju se može unaprijed programirati za neovisno kretanje između različitih točaka.

Prednosti tzv. otvorene arhitekture

THeMIS je kompaktnih dimenzija - duljina mu je 240, širina 200, a visina 115 centimetara. Uz masu praznog vozila od 1635 kilograma, ima nominalnu nosivost od 750 kilograma i najveću nosivost od 1200 kilograma. Deklarirano vrijeme autonomnog rada je do 15 sati, a isključivo na električni pogon do sat i pol. Kao izvor napajanja mogu se koristiti olovne ili litij-ionske baterije, a konvencionalni motor s dizelskim generatorom može 'potegnuti' do 25 kilometara na sat.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Milrem Robotics

Takozvana otvorena arhitektura vozila daje mu sposobnost za više misija. Glavna svrha vozila THeMIS podrška je logistici u bazi, kao i opskrba borbenim postrojbama na prvoj crti bojišnice. Vozilo podržava pješačke postrojbe smanjujući njihovo fizičko i kognitivno opterećenje, a također povećava zaštitu snaga i njihovu sposobnost preživljavanja.

Ova vozila mogu biti naoružana integriranim samostabilizirajućim daljinski upravljanim oružanim sustavima koji pružaju visoku preciznost na širokim područjima danju i noću, a omogućeno je i opremanje lakim ili teškim strojnicama, bacačima granata od 40 milimetara, automatskim topovima od 30 milimetara i protuoklopnim raketnim sustavima.

Postoji i inačica ISR za obavještajni rad, motrenje i izviđanje s naprednim mogućnostima prikupljanja podataka putem više senzora. Njezina je glavna svrha povećati svijest o situaciji, osigurati poboljšanu obavještajnu djelatnost, nadzor i izviđanje na širokim područjima te sposobnost procjene borbene štete.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Milrem Robotics

Prve korisnice ovih sustava su estonska i nizozemska vojska te su u rujnu 2020. nabavile po sedam primjeraka, a nakon njih THeMIS je izvezen u Australiju, Francusku, Njemačku, Norvešku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.