TRLG-230

Ukrajinci nabavili precizne turske projektile, moćne u simbiozi s popularnim Bayraktarima, a evo i njihovih karakteristika

23.11.2022 u 21:21

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska počela je ovih dana koristiti projektile TRLG-230, dizajnirane za precizno uništavanje mobilnih i stacionarnih ciljeva na zemlji. Riječ je o najnovijim projektilima koje proizvodi turska tvrtka Roketsan, a za koje još uvijek nije jasno je li ih Turska donirala ili prodala Kijevu. Tportal donosi više o razornim projektilima koji se mogu lansirati iz višekalibarskog topničkog sustava Roketsan i drugih platformi s kompatibilnim sučeljima

Vijest o ukrajinskom korištenju turskih projektila objavio je početkom ovog tjedna Oryx, specijalizirani portal koji prati oružje što ga Ukrajina nabavlja iz različitih izvora. Oryxovi analitičari tvrde da su rakete zemlja-zrak tipa TRLG-230 stigle u Ukrajinu proteklog ljeta, no još uvijek nije precizirano je li riječ o turskoj donaciji Kijevu ili sporazumu o kupovini. Također, Kijev zasad nije objavio detalje o količinama nabavljenih projektila.

Tvrtka Roketsan pokrenula je projekt TRLG-230 koristeći vlastite resurse, a faza validacije dizajna i testiranja dovršena je u ljeto 2020. godine. Projektili su prilikom testiranja na poligonima turske vojske pokazali uspješnost pa je vrlo brzo pokrenuta masovna proizvodnja.

TRLG-230 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Roketsan

Rađeni su za Roketsanov višecijevni raketni sustav tipa TRLG-230, a on se zasad nalazi jedino u naoružanju Bangladeša, no kako se te rakete mogu ispaljivati i iz drugih platformi s kompatibilnim sučeljima, pokazao se adekvatnim za ukrajinsku vojsku iako Kijev nije precizirao o kojim je sustavima za lansiranje riječ.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MilliSavunmaSanayii

TRLG-230 ima kalibar 230 milimetara te zahvaljujući visokoj preciznosti i visokoj razornoj moći pruža intenzivnu i učinkovitu vatrenu moć protiv ciljeva visokog prioriteta na udaljenostima od 20 do 70 kilometara. Potencijalni ciljevi uključuju topničke i protuzračne obrambene sustave, radarska mjesta, područja okupljanja, logističke objekte, zapovjedno-kontrolno-komunikacijska središta (tzv. C3) i druge ciljeve visokog prioriteta koji su laserski označeni s kopnenih platformi ili bespilotnih letjelica.

Projektil na kraju putanje koristi poluaktivno navođenje na cilj na temelju zračenja koje se reflektira od njega, a za osvjetljavanje cilja koristi se dron Bayraktar TB2, kakvi se otprije nalaze u ukrajinskoj vojsci, ili kompatibilni zemaljski laserski označivač. Prema dostupnim informacijama, sustavi za navođenje projektila uključuju GPS koji se može koristiti na udaljenosti od 55 kilometara u slučaju ometanja, potom inercijalni navigacijski sustav GLONASS i već spomenuti laserski označivač, a oni osiguravaju nisku kolateralnu štetu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Public Defense

TRLG-230 je težak 210 kilograma, s time da visokoeksplozivna i čelična kuglasta bojna glava teži 42 kilograma. Efektivni radijus bojne glave iznosi 55 metara, a točnost, odnosno mogućnost promašaja u odnosu na središte odabrane mete iznosi samo dva metra. Proizvođač tvrdi da učinak udara može varirati ovisno o učinku laserskog označivača, atmosferskim uvjetima i refleksiji laserske površine te da je rok trajanja projektila deset godina. Roketsan također ističe da TRLG-230 u kombiniranim operacijama s dronom TB2 može pogoditi do četiri mete, ali da zbog svojeg preciznog elektrooptičkog i infracrvenog senzora može identificirati znatno više ciljeva.

Turski proizvođač navodi da planira integrirati projektile TRLG-230 u bespilotne letjelice za uporabu zrak-zemlja, a kako bi odgovorio na specifičnije zahtjeve korisnika, već radi na izradi potrebnih poboljšanja i prilagodbi platforme za integraciju projektila u mornaričke sustave.