nosi topove i haubicu

[VIDEO] Amerikanci uskoro dobivaju leteće topovnjače, pogledajte njihovu razornu moć

22.09.2017 u 06:27

Bionic
Reading

Američka vojska najavila je skorašnju premijeru svoje nove leteće topovnjače tipa Lockheed AC-130J Ghostrider, a ona je znatno ubojitija od svojih prethodnika i osigurava razornu zračnu podršku pješadiji u bilo kojem dijelu svijeta

Nova verzija zrakoplova AC-130 zapravo je preuređeni zrakoplov C-130 Hercules, a kao glavne zadaće imat će blisku zračnu potporu, presijecanje neprijateljskih linija komunikacija te oružano izviđanje.

Zrakoplov AC-130 od nastanka 1967. godine samo niže uspjehe, a s vremenom je postupno modificiran da bi mu se unaprijedile značajke.

Leteća topovnjača slavna je po sposobnosti letenja u svim vremenskim uvjetima i u bilo koje doba dana. Oružje smješteno na lijevoj strani zrakoplova usmjereno je dolje, no kad zrakoplov otkrije cilj, kreće u okret suprotan kretanju kazaljke na satu prije nego što se okomi na metu. Spirala koju izvodi siguran je znak da se sprema bitka na samo nekoliko stotina metara od mjesta na kojem se nalaze američki vojnici, a na taj način letjelica svoju metu drži pod neprekidnom vatrom.

Glavno naoružanje nove verzije letjelice su dva šestocjevna topa M61 Vulcan kalibra 20 mm (3.000 granata), top Bofors L60 kalibra 40 mm (256 granata) i modificirana haubica M102 promjera 105 mm (100 granata).

Avion je dodatno oklopljen te ima senzore visoke rezolucije, IC-detektore i nišanski radar, sustave za pasivnu i aktivnu samozaštitu u obliku aktivnog radarskog ometača, izbacivača IC-mamaca i radarskih dipola.

  • +2
Leteća topovnjača Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Nišanski radar osigurava zahvat i istovremeno gađanje dva cilja na međusobnom rastojanju od jednog kilometra. Ta dva cilja mogu biti zahvaćena s dva različita senzora te s dva različita topa.

Radar, također, osigurava otkrivanje i identifikaciju ciljeva, a ima i mogućnost pratiti projektile kalibra 40 mm i 105 mm te korekciju paljbe na temelju dobivenih podataka.

Leteća topovnjača Izvor: Društvene mreže / Autor: Logic Earth

Navigacija se obavlja pomoću inercijalnog sistema za navigacije s korekcijom putanje pomoću satelitske navigacije. Kabina je pod tlakom, što omogućava let na većim visinama do 9.000 metara. Radi smanjenja IC-traga oko motora su ugrađeni IC-zaštitnici.

Bez obzira na mnogobrojne sustave samozaštite, ova topovnjača ima i slabosti, a koje se ogledaju u velikoj refleksnoj površini, relativno maloj brzini i masi te nepotpunoj zaštiti od protuzrakoplovnih topova i navođenih raketa.