BAKTERIJE I KONTAMINATI

Veterinarska inspekcija otkrila što je sve pronašla u piletini, škampima, ribi...

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 20.12.2017 11:51
  • Objavljeno 20.12.2017 u 11:51
PILETINA

PILETINA

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

U 2017. godini veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede uzorkovala je ukupno 5.018 uzorka mesa, od kojih su 123 bila nesukladna, što čini 2,4 posto od ukupnog broja uzetih uzoraka, poručili su u srijedu iz tog Ministarstva, podsjećajući da veterinarska inspekcija kontrolira hranu životinjskog podrijetla - od farmi i proizvodnje mesa preko prerade do maloprodaje

Ove godine s tržišta je povučeno 50-ak nesukladnih prehrambenih proizvoda, od kojih se u 40 posto slučajeva radilo o salmoneli i to najviše u piletini. Kontrolama je primjerice utvrđen i povećani sadržaj sulfita u škampima, akrilamida u keksu, povećane količine teških metala u ribi te drugih okolišnih kontaminanata koji se mogu naći u prehrambenom lancu.

  • +3

Pileće meso

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

'Naše inspekcije su stalno na terenu, kontroliraju zdravstvenu ispravnost, sljedivost i označavanje hrane, ali i savjetuju subjekte u poslovanju hranom. Cilj nam je podići ukupnu razinu sigurnosti hrane i razinu povjerenja potrošača u sustav kontrole i u naše proizvođače hrane. Da bismo konzumirali sigurnu hranu svi moramo dati svoj maksimum - proizvođači u proizvodnom procesu, trgovci pravilnim uvjetima čuvanja hrane, a potrošači odgovornim i informiranim pristupom', izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Ministar je dodao da se kontrole nastavljaju i da je u proračunu za iduću godinu osigurano 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove Ministarstva poljoprivrede.

  • +45
  • +42

Sva lica Tomislava Tolušića

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kod nesukladnih rezultata pretraživanja mesa, veterinarski inspektori su proveli ciljanu službenu kontrolu u objektu u kojem je izvršeno uzorkovanje te propisalikorektivne mjere poput revizije procedura samokontrole proizvodnje i higijene u objektu kod subjekta u poslovanju hranom te pojačane kontrole dobavljača.

Rezultati kontrole hrane veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede

Rezultati kontrole hrane veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Ukoliko se hrana nesukladna na kriterij sigurnosti nalazi na tržištu i dostupna je krajnjem potrošaču pokreće se sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF sustav), hrana se opoziva s tržišta, te se o nesukladnosti obavještava javnost. Po nesukladnom nalazu kriterija higijene procesa proizvodnje, a hrana potječe iz zemalja članica ili trećih zemalja, veterinarski inspektor pokreće RASFF sustav obavijesti kako bi obavijestilo nadležno tijelo zemlje članice ili treće zemlje, koje po zaprimljenoj obavijesti provodi kontrolu u objektu u svojoj zemlji.

  • +10
  • +7

Ponuda suhog mesa na šibenskoj tržnici

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!