Obveza VS. ZARAZA

Pošast necijepljenja širi se Europom, pogledajte tko su predvodnici bune

07.03.2017 u 20:47

Bionic
Reading

Živi zid poslao je u saborsku proceduru prijedlog zakona kojim bi se ukinulo obavezno cijepljenje djece u Hrvatskoj, što je u dijelu javnosti izazvalo žestoke kritike. Istražili smo koliko zagovornika imaju protivnici cijepljenja u Europi te zašto u mnogim bogatim zemljama znatno pada procijepljenost pučanstva

Zasad je Živi zid jedina stranka u Hrvatskoj koja se otvoreno zauzima za ukidanje obaveznog cijepljenja; smatraju da bi se roditeljima trebao prepustiti izbor žele li cijepiti svoju djecu. Iako je u Hrvatskoj procijepljenost još na iznad prosjeka, nedavno zabilježeni slučajevi zaraze ospicama u Splitsko-dalmatinskoj županiji svjedoče da i kod nas pokret protivnika cijepljena dobiva sve snažniji zamah.

Osim u Hrvatskoj, cijepljenje je obavezno i zakonom propisano u Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Poljskoj i nizu drugih europskih zemalja. Svaka zemlja ima drukčiju kombinaciju obaveznih cjepiva. Na primjer, 13 zemalja EU-a zahtijeva da djeca prime cjepivo protiv dječje paralize, a njih osam propisuju obavezno cijepljenje protiv MMR-a, a u Latviji je, recimo, obavezno cijepljenje protiv HPV-a. Portugal je zadržao obavezno cijepljenje za difteriju i polio, a Belgija samo za polio.

Njemačka, Ujedinjena Kraljevina, Nizozemska, Švicarska, Španjolska i druge zemlje napustile su obavezno cijepljenje. Australija ne propisuje obavezno cijepljenje, ali roditelji koji cijepe djecu imaju porezne olakšice.

Nažalost, Europljani se u posljednje vrijeme također sve više udaljavaju od cjepiva zbog rastućih strahova od nuspojava izazvanih cijepljenjem. Roditelji smatraju da cjepivo protiv difterije DTP, tetanusa i hripavca potencijalno predstavlja preveliki rizik za djecu s obzirom na to da se radi o bolestima kojih praktički više nema.

Iako je Francuska zadržala politiku obaveznog cijepljenja protiv difterije, tetanusa i hripavca, predvodnica je pokreta protiv cijepljenja u svijetu s 40 posto građana koji vjeruju da su cjepiva nesigurna, pokazalo je globalno istraživanje EBioMedicinea provedeno u 67 država svijeta i objavljeno ujesen prošle godine.

Slijede Bosna i Hercegovina, u kojoj čak 38 posto stanovništva nema povjerenja u cjepiva, potom Rusija s 28 posto, Mongolija 27 posto te Grčka, Japan i Ukrajina s 25 posto. Nepovjerenje prema cijepljenju u Francuskoj je poraslo s 10 posto 2005. na 40 posto 2010. godine.

Jedna je od najaktivnijih protivnica cijepljenja u Europskom parlamentu francuska zastupnica Zelenih Michèle Rivasi, koja ljudima prije cijepljenja savjetuje da obrate pažnju na dvije stvari. Prvo da ne žure cijepiti novorođenčad jer im je  imunološki sustav krhak, a drugo da budu oprezni što se tiče nuspojava i da ih prijave organizacijama koje motre na takve pojave. Rivasi smatra da je to u interesu javnog zdravlja kojim danas dominiraju financijski interesi.

Nužno je istaknuti da su zahvaljujući cijepljenju male boginje globalno istrijebljene, a uskoro bi mogla i dječja paraliza. U zemljama u kojima se djeca redovito cijepe difterija, ospice, hripavac i rubeola ne predstavljaju velik problem. Međutim, ospice se opet vraćaju u dijelove Europe zbog sve raširenije skepse prema cijepljenju u bogatim zemljama, pokazalo je istraživanje koje je objavio Euronews prošlog mjeseca.

Prema podacima koje je istraživačka skupina Civio napravila za Euronews, samo u Njemačkoj se tijekom 2015. dogodilo četiri puta više (2.464) slučajeva zaraze nego na cijelom američkom kontinentu (611). U Italiji i Ujedinjenoj Kraljevini zabilježeni su svježi slučajevi izbijanja bolesti 2016. U Italiji je tijekom 2015. 83 posto ljudi primilo drugo cjepivo protive ove bolesti, a u Francuskoj tek 74 posto.

Obje zemlje dobrano su ispod granice od 95 posto procijepljenosti koja je prema Svjetskog zdravstvenoj organizaciji (WHO) nužna da bi se populacija zaštitila od epidemije. Hrvatska je još iznad te granice. Nekoliko bogatih zemalja uz Italiju nije ni blizu postotka od 90 posto, uključujući Belgiju, Luksemburg i Švicarsku.

Prema podacima UNICEF-a, imunizacija je financijskih najprihvatljivija i najučinkovitija zdravstvena metoda. Cijepljenje je spasilo milijarde djece od bolesti i invalidnosti. Smrtnost od ospica, glavnog ubojice djece pala je za 79 posto u svijetu, za 86 posto u supsaharskoj Africi između 2000. i 2014. godine. Roditelji često zbog nedokazanih priča o povezanosti cjepiva i autizma kod djece izbjegavaju cijepljenje i zanemaruju činjenicu da jedno zaraženo dijete na 1.000 dobije encefalitis od ospica, koji ima kobne posljedice.

Odgovorni u hrvatskom zdravstvenom sustavu moraju biti spremni na izazove pred koje će ih zasigurno postaviti protivnici cijepljenja.