odluka 15. travnja

VEM: Zaprimljene 202 prijave novinara na poziv za poticanje kvalitetnog novinarstva

15.03.2021 u 12:34

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije (VEM) zaprimilo je 202 valjane prijave na javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama vrijedan milijun kuna, a odluka o izboru najbolje ocijenjenih prijedloga tekstova bit će poznata 15. travnja.

Bespovratna sredstva, u ukupnom iznosu od milijun kuna, isplanirana su u Financijskom planu Agencije za elektroničke medije, a dodijelit će se novinarkama i novinarima za teme od javnog interesa, o čemu će odlučivati sedmeročlano povjerenstvo, ističu u AEM-u.

Kao teme od javnog interesa navedene su, između ostaloga, iz područja kulture, obrazovanja, industrije zabave, zdravstva, gospodarstva, života u doba pandemije covida-a 19, elementarnih nepogoda poput potresa, zatim iz sporta, lokalnih tema, ranjivih skupina, položaja žena u društvu, ekumenizma i religije, ljudskih prava, međunarodnih odnosa, Europske unije i EU politike.

Kao posebni ciljevi projekta navedeni su dodatni angažman novinara na dubinsko istraživanje tema od javnog interesa, širenje informativnog opsega, istinitog i razboritog izvještavanja te nagrađivanje i motiviranje novinara za vrhunski autorski rad te jačanje njihove autonomije, navode u AEM-u.

Kako se saznaje iz VEM-a, na poziv koji je bio otvoren do 15. veljače javilo se 75 novinara koji su već sudjelovali u prošlogodišnjem pozivu za poticanje kvalitetnog novinarstva, a samo dvije ovogodišnje prijave bile su nevaljane.