legendarna dama

Mirjana Rakić: 'Žene imaju izuzetno tešku ulogu, jako je teško uskladiti sva očekivanja i obaveze i pritom ne žrtvovati nešto do čega ti je jako stalo - poput ljubavnog života'

08.03.2021 u 11:29

Bionic
Reading

Mirjana Rakić, dugogodišnja novinarka i ugledna vanjskopolitička analitičarka, bivša ravnateljica Agencije za elektroničke medije i bivša predsjednicom Vijeća za elektroničke medije, povodom Dana žena pričala je o svojoj impresivnoj karijeri, osobi koja ju je najviše impresionirala tijekom razgovora s najvažnijim političkim figurama 20. stoljeća, te kako izgleda njezin život danas

Mirjana Rakić izjavila je da je najviše uživala u posljednjim godinama profesionalnog rada, dok je radila u emisiji ‘Reporteri’ na HRT-u.

'Televizijski je posao ekipni, vaša vas ekipa podržava i uzdiže. Svi su jednako važni - od mene koja stojim pred kamerom do snimatelja, tonca i montažera. Ono što me najviše veselilo jest činjenica da sam imala čast odabrati neke od najboljih priloga koji su se nudili na informativnom tržištu. Htjela sam gledateljima proširiti vidike, predstaviti aktualne procese u svjetskoj politici i dati perspektivu o svemu onome što utječe na sve nas', izjavila je za Story.

U moru raznih razgovora najsnažniji dojam na nju ostavila je Gvatemalka Rigoberta Menchú, dobitnica Nobelove nagrade za mir koju je upoznala početkom devedesetih u Ženevi. Na pitanje je li ženama danas lakše ili teže nego prije, naročito onima koje žele ostvariti karijeru poput njezine, rekla je da nije bilo lako prije, a nije ni danas.

'Žene imaju izuzetno tešku ulogu, jako je teško uskladiti sva očekivanja i obaveze i pritom ne žrtvovati nešto do čega ti je jako stalo - poput ljubavnog života', istaknula je.

Uskoro će proslaviti 73. rođendan, a otkrila je kako izgleda njezin život danas i što je zaokuplja. 'Najviše me vesele putovanja, to mi je pružio posao, bogatstvo i lijepe uspomene. Nemam strah od novih sredina. Prije epidemije redovito sam išla u Italiju na operna događanja u sklopu kultnog Verona Opera Festivala', rekla je. Trenutačno se, kaže, veseli sunčanom vremenu, lakše funkcionira na vrućini i mrzim minuse, hladnoću, zimu. Veseli je lijepo vrijeme, kada može izlaziti, šetati, biti u prirodi.

'Hodala sam u vrijeme lockdowna po Novom Zagrebu, otkrila sam nova mjesta. Čula sam se s prijateljima telefonski, razgovarali smo se više nego inače. Držala sam prijatelje blizu. To je važno, imati prijateljstva, to je velika vrijednost i velika odgovornost. Osim toga, puno čitam, dnevni tisak, portale, pratim strane vijesti. Nedostaju mi koncerti i kazališta', priznala je. 

  • +9
Mirjana Rakić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL