zdravlje u vašim rukama

Veliko istraživanje pokazalo: Ovih sedam zdravih navika može smanjiti rizik od demencije

28.02.2023 u 20:27

Bionic
Reading

Istraživanje koje je provođeno dvadeset godina pokazalo je da ovih sedam zdravih navika može u velikoj mjeri smanjiti rizik od demencije

Preliminarni rezultati istraživanja koje je pratilo tisuće žena u SAD-u dva desetljeća predstavljeni su na godišnjem sastanku Američke akademije za neurologiju u Bostonu. S obzirom na to da je dokazano da se demencija može započeti razvijati u mozgu desetljećima prije dijagnoze, znanstvenici pokušavaju naučiti više o tome kako životne navike mogu utjecati na njenu pojavu posebice u srednjoj dobi.

Istraživanje je pokazalo da bolja prehrana, aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine, nepušenje, održavanje normalnog krvnog tlaka, redovita kontrola kolesterola i niska razina šećera u krvi u srednjoj dobi mogu smanjiti šanse za razvoj stanja poput Alzheimerove bolesti kasnije u životu, piše Guardian.

U studiji je sudjelovalo 13.720 žena, a one su na početku istraživanja prosječno imale 54 godine. Nakon više od dva desetljeća praćenja 1771 žena od onih koje su sudjelovale u istraživanju razvila je demenciju. Za svaki od sedam čimbenika koji bi potencijalno mogao smanjiti rizik od demencije žene su dobile do jedan bod, pri čemu nula bodova podrazumijeva loše zdravlje, a jedan bod idealno zdravlje, dakle najveća ocjena zdravstvenog stanja mogla je biti sedam. Prosječna ocjena na početku istraživanja bila je 4,3, a nakon deset godina 4,2.

Znanstvenici su zaključili da se porastom ocjene za jedan bod smanjuje rizik od demencije za šest posto. Ipak, ističu da nisu mogli utvrditi kako čimbenici poput prestanka pušenja utječu na rizik od razvoja demencije kasnije u životu. Pored svega navedenog, mogu ga smanjiti kvalitetan san, 'vježbanje' moždanih vijuga, kao i održavanje bliskih odnosa s ljudima oko nas.

  • +2
Tjelovježba zimi Izvor: Profimedia / Autor: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia