ISTRAŽIVANJE

Roboti bi nas mogli zamijeniti u nabavci namirnica i drugim kućanskim poslovima, ali ne bez problema

23.02.2023 u 14:34

Bionic
Reading

Uz pomoć oko kućanskih poslova, viši stupanj automatizacije domaćinstava mogao bi rezultirati i velikim udarom na privatnost

Revolucija u razvoju umjetne inteligencije mogla bi značajno smanjiti vrijeme koje trošimo na kućanske poslove.

Procjenjuje se kako bi oko 39 posto tih zadaća mogli u idućih deset godina preuzeti roboti raznih oblika i namjena.

Pritom se očekuje kako će najveći stupanj automatizacije biti području kupovine namirnica, dok će briga za mlade i stare vjerojatno i dalje ostati više u ljudskoj domeni.

To je zaključak istraživanja u kojem je sudjelovalo 65 stručnjaka za umjetnu inteligenciju u Japanu i Velikoj Britaniji, a koji su trebali predvidjeti utjecaj robota na poslove u domaćinstvu.

Uz pomoć oko kućanskih poslova, viši stupanj automatizacije domaćinstava mogao bi rezultirati i velikim udarom na privatnost.

S automatizacijom dolaze i problemi

Stoga je Ekaterina Hertog, profesorica pri Sveučilištu Oxford - ujedno i jedna od autorica istraživanja - pozvala na javnu raspravu o privatnosti u dobu pametne tehnologije, kad 'uređaji poput Alexe mogu slušati i na određeni način bilježiti što radimo te poslati izvješće o tome'.

Društvo mora biti svjesno problema koji će se pojaviti kad domove napunimo pametno automatiziranim uređajima, dodala je.

S jedne strane, automatizacija doma mogla bi pomoći u poboljšavanju rodne jednakosti jer žene i dalje nose većinu tereta neplaćenih poslova.

U Britaniji rade više nego dvostruko neplaćenih poslova nego muškarci, dok u Japanu muškarci obavljaju tek petinu neplaćenih poslova, a ostalo je na ženama.

Ali to bi, s druge strane, moglo povećati nejednakosti kad je riječ o slobodnom vremenu, budući da će naprednu tehnologiju moći si priuštiti samo bogatija kućanstva.

  • +3
Iznimno prilagodljiv robot Aeo koristi se u bolnicama diljem Azije, a osoblje ga može kontaktirati smartfonom Izvor: Profimedia / Autor: Aeolus Robotics / Ferrari / Profimedia

Stručnjaci u istraživanju objavljenom u časopisu Plos One su procijenili kako će tek oko 28 posto poslova vezanih uz skrb, poput podučavanja, čuvanja djece ili brige za starijeg rođaka, biti automatizirano. No, zato ćemo trošiti do 60 posto manje vremena na nabavku namirnica, piše Guardian.

Slična su predviđanja prisutna već desetljećima. Napretka je u međuvremenu bilo, ali zasad nismo otišli puno dalje od robota usisavača.

Doduše, u Zagrebu je već neko vrijeme aktivan restoran Bots&Pots, u kojem je kuhara zamijenio upravo - robot...