OBJAVLJEN PRVI TRAILER

Veliki povratak Dooma na E3-u!

11.06.2014 u 07:08

Bionic
Reading

Bethesda je na ovogodišnjem E3-u napokon odlučila predstaviti novi Doom koji će zapravo biti reboot jedne od najslavnijih franšiza u povijesti gaminga

Bez mnogo buke i prethodnih najava, Bethesda je u Los Angelesu na E3-u prikazala prvi teaser trailer za – Doom. Radi se o CGI-only traileru bez ikakvih naznaka gameplaya, ali to nismo ni očekivali s obzirom na vrlo problematičan razvojni proces i turbulentno razdoblje koje je iza Id Softwarea.

Doom - teaser trailer

Spektakularno, nema što. Više, kao što kaže i sam video – možemo očekivati na ovogodišnjem QuakeConu. Tada zaista očekujemo i prvi prikaz samog gameplaya. Četvrti Doom bit će nazvan jednostavno – 'Doom' i biti će reboot franšize  koji su u posljednjih nekoliko godina sve popularniji i na sreću – sve kvalitetniji.

Priča oko novog Dooma počinje s izlaskom Ragea krajem 2011. godine. Podsjećamo, kritika i publika bila je vrlo nezadovoljna njegovim izlaskom. Iako se u principu radi o vrlo solidnom shooteru, igra je prvih nekoliko tjedana bila gotovo neigriva na PC platformi.

Bio je to velik udarac za Id Software s obzirom da je u igri po prvi puta predstavljen novi engine Id Tech 5 na kojemu je temeljen i nedavno objavljeni i izvrsni Wolfenstein: The New Order.

Da s Id Softwareom stvare ne stoje najbolje osim Ragea pokazala je i objava da ne rade na tom Wolfensteinu, ali i informacije koje su potvrdile sve ono čega su se bojali fanovi. Doom je po izlasku Ragea, baš kao i Rage 2 – otkazan.

Pokazalo se da je Id Software organizacijski u rasulu. Nakon pet godina u razvoju, Doom je u cijelosti poslan u Recycle Bin. Posao je mogao početi ispočetka.

Nakon toga o igri i napretku projekta nisu objavljivane nikakve informacije. Svi kupci Wolfensteina dobili su mogućnost pristupa beta testiranju Dooma, kad ono bude pokrenuto. Bio je to znak da stvari idu naprijed. No, onda su došle i loše vijesti.

Id Software napustilo je nekoliko vrlo bitnih ljudi, a među njima i John Carmack, osnivač, predsjednik, najbitniji čovjek za studio i jedno od najbitnijih lica za gaming općenito. Novu poziciju našao je u teamu koji razvija Oculus Rift.

Kada će se Doom pojaviti na tržištu zasad nije poznato. Pretpostavljamo da bi to moglo biti natuknuto na QuakeConu, a prema insajderskim informacijama Bethesda navodno forsira izlazak još ove godine, dok izvori iz Id Softwarea kažu da za to nema nikakve šanse.