ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA

Veliki porast broja novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, uvode se strože mjere

05.09.2020 u 14:22

Bionic
Reading

Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije potvrdio je 33 nova slučaja zaraze koronavirusom koja su povezana s jednom svadbom. 'Osim novozaraženih 33, imamo još troje ljudi povezanih s tom svadbom koji su već prije potvrđeni, tako da ih je do sada ukupno 36. Mi smo na epidemiologiji poduzeli sve mjere, sve ljude s te svadbe smo kontaktirali i imamo 233 osobe u samoizolaciji povezane s tom svadbom', rekla je dr. Vesna Grgić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo

Na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Stožera civilne zaštite, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. Ali Allouch iznio je podatke o stanju u toj bolnici gdje su jedna medicinska osoba i jedan pacijent pozitivni na koronavirus.

'Odmah smo poduzeli sve mjere, po dogovoru s epidemiologom napravljena je analiza situacije. Jučer je testirano 48 osoba u bolnici, od toga 15 pacijenata koji su bili u kontaktu sa zaraženima, sestrom i pacijentom, dok su ostali testirani bili medicinski djelatnici. Na sreću, dobili smo 46 negativnih nalaza, a dva nalaza se još čekaju. Najvažnije je da sustav dobro funkcionira, da imamo dovoljno ljudi. Apeliram na naše sugrađane da svatko od nas preispita svoje ponašanje i bude odgovoran. Razmak, maska i pranje ruku, dok nemamo cjepiva', naglasio je dr. Allouch.

Zbog velikog povećanja broja zaraženih na području županije u jednom danu, lokalni Stožer civilne zaštite donio je niz novih mjera upućenih Nacionalnom stožeru civilne zaštite, a koje bi trebale vrijediti od ponedjeljka 7. rujna i trajati 30 dana.

'U prvom valu koji nas je zadesio kada je počela pandemija koronavirusa imali smo samo 13 zaraženih, a danas u jednom danu ih imamo 33. Mjere koje smo predložili na prijedlog epidemiologa su da na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, da na ostalim privatnim svečanostima i proslavama može biti prisutno najviše 20 osoba, da na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba, održavanje karmina u krugu obitelji sa najviše 20 osoba, a sućut ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom', rekao je župan Damir Bajs.

Ukupno je 53 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u toj županiji.

Županijski Stožer civilne zaštite još je jednom pozvao sugrađane da budu odgovorni i da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i preporuka.