OPORAVAK TRŽIŠTA RADA TEK U 2015.

Veliki najavljuju zapošljavanja, ali vrlo oprezno

08.01.2014 u 10:32

Bionic
Reading

Prema očekivanju analitičara, tržište rada oporavak će osjetiti tek u 2015. godini.'Mislim da će nezaposlenost i u ovoj godini biti na istoj razini kao i prošle, na oko 20 posto', kaže Iva Tomić, analitičarka EIZ-a.

Bernard Jakelić iz HUP-a vjeruje da će doći do restrukturiranja na tržištu rada, odnosno da će istodobno s otpuštanjem radnika u nekim branšama doći do zapošljavanja u nekim drugim sektorima. Takav trend, prema podacima HZZ-a, vidljiv je bio još prošle godine. Prema posljednjim podacima, u 11 mjeseci smanjen je ulazak u evidenciju nezaposlenih na godišnjoj razini, dok je 2012. bio povećan, piše Poslovni dnevnik.

Prema očekivanju portala Posao.hr, porast zapošljavanja očekuje se ove godine u djelatnostima kao što su IT, trgovina te djelatnostima vezanim za projekt legalizacije i certificiranja nekretnina.


U Agrokoru potvrđuju da će zaposliti nove radnike, čak njih 1000 do 1500, ali zasad ne konkretiziraju gdje.

U rovinjskoj Adris grupi, koja je nedavno preuzela Croatia osiguranja, objašnjavaju da nova zapošljavanja u ovoj kompaniji ovise ponajprije o novim investicijama. Kako ističe Predrag Grubić, direktor Korporativnih komunikacija Adrisa, Grupa planira i ove godine investirati približno 500 milijuna kuna. Nova ulaganja se ponajprije odnose na turistički sektor te proizvodnju zdrave hrane. Riječ je o tvrtkama Maistra i Cromaris u kojima se planira zaposliti pedesetak novih radnika.

Atlantic grupa planira zaposliti 270 osoba u različitim segmentima poslovanja, od čega se najveći dio odnosi na hrvatsko tržište (203 nova zaposlenika).

Belupo u ovoj godini planira zaposliti šezdesetak novih zaposlenika. Najveći broj njih potreban je u sektorima Proizvodnje (19); Međunarodnih tržišta (24) te Kontroli kvalitete (4).
Više pročitajte ovdje.