Oprez u iduća dva dana!

Velika opasnost od hladnih valova za tri hrvatska grada, a slijedi pogoršanje i vrhunac zime

27.02.2018 u 06:34

Bionic
Reading

Drugi dan najhladnijeg ovogodišnjeg tjedna donio je nove minuse i kopneni maksimalac od nula stupnjeva. Hladni valovi stižu u Hrvatsku, s vrhuncem u četvrtak

U unutrašnjosti pretežno oblačno mjestimice sa snijegom, češćim i izraženijim u prvom dijelu. Na Jadranu u utorak djelomice sunčano, a slabog snijega još može biti u noći i prijepodne na sjevernom i južnom dijelu. Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na većem dijelu Jadrana jaka i olunja bura u prvom dijelu dana, prema kraju dana u postupnom slabljenju. Minimalna temperatura zraka od -15 do -8, na Jadranu od -6 do 0, a maksimalna od -10 do -5, na Jadranu od -2 do 3 °C.

Vrijeme 27. veljače Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

U glavnom gradu hladno! Pretežno oblačno povremeno sa slabim snijegom, češćim u prvom dijelu dana. Navečer postupno smanjenje naoblake. Vjetar u noći i ujutro mjestimice umjeren do jak sjeveroistočni, a zatim u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura zraka od -11 do -8, a najviša dnevna između -7 i -5 °C.

Snijeg u Vela Luci nakon 25 godina Izvor: Cropix / Autor: Andjela Scepanovic / CROPIX

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na hladne valove, od kojih velika opasnost u utorak prijeti Karlovcu, Rijeci i Splitu. Hladni valovi, slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka.

Preporučuje se:

  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • +8
Snijeg u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati: Hitnu medicinsku službu – 194, Centar za žurne službe - 112