SRBIJA BRANI UVOZ

Već pola godine bez hrvatskih udžbenika

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.12.2009 14:50
  • Objavljeno 11.12.2009 u 14:47
UČIONICA

UČIONICA

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Učenicima hrvatskih razreda u Srbiji ni na kraju polovice školske godine nisu osigurani školski udžbenici, prenosi u petak tjednik Hrvatska riječ

SUBOTICA - Ministarstvo prosvjete Srbije ne odobrava uvoz udžbenika iz Hrvatske, a istodobno ne osigurava tiskanje udžbenika koji bi bili hrvatski prijevodi domaćih udžbenika, pa su učenici prisiljeni učiti iz preslika starih knjiga ili prepisivati tekstove i zadaće.

"Udžbenici ne postoje niti za jedan razred od predškolske ustanove do gimnazije i to traje od prvoga dana nastave na hrvatskom jeziku", kaže članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Stanislava Stantić Prćić.

Ona dodaje da je HNV mjerodavna državna tijela upozoravao na problem ali da pozivi, zamolbe i razgovori nisu donijeli rezultate.

"Uskratiti svoj djeci koja se obrazuju na hrvatskome u Srbiji mogućnost korištenja udžbenika na vlastitom jeziku gotovo cijelo polugodište ne može se drukčije imenovati do li kao rafinirani oblik 'prosvjetocida'", ističe ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

On dodaje da država Srbija postupajući na ovaj način jasno daje svim Hrvatima poruku da su u vlastitoj državi, prema ovome mjerilu, građani drugoga reda.

U hrvatskoj zajednici očekuju da bi problem mogao biti riješen poslije susreta hrvatskog i srbijanskog ministra obrazovanja 14. prosinca u Beogradu.

Redovita nastava na hrvatskom jeziku održava se u šest osnovnih škola u Subotici i okolici. Nju pohađa oko 300 učenika, a još oko 40 đaka imaju hrvatski gimnazijski razredi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi