sastanak na pantovčaku

Vatrogasci kod Milanovića: Spremni smo za protupožarnu sezonu

16.06.2021 u 17:31

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) izvijestili su u srijedu predsjednika Republike Zorana Milanovića o spremnosti vatrogasnog sustava za protupožarnu sezonu 2021. godine u kojoj će na obali sudjelovati preko tisuću profesionalnih vatrogasaca.

Teme sastanka na kojem su bili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i županijski vatrogasni zapovjednici bile su trenutno stanje u vatrogasnim postrojbama, popunjenost postrojbi ljudstvom, stanju ispravnosti vatrogasnih sredstava te pripreme za predstojeću protupožarnu sezonu, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Tucaković je istaknuo kako su tijekom ove godine nabavljena 94 nova vatrogasna vozila u sklopu modernizacije vatrogasnog voznog parka, izvršena je organizacija smještaja i prehrane za redovite dislokacije, provodi se nabava vatrogasne zaštitne opreme te je izrađeno odobrenje za sufinanciranje dodatnog zapošljavanja sezonskih vatrogasaca, njih 1176.

“Prema planu HVZ-a, u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni u priobalju sudjelovat će 1120 profesionalnih vatrogasaca, 5000 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija i do 1000 sezonskih vatrogasaca iz priobalnih županija”, navodi se u priopćenju.

Na redovite dislokacije na Jadranu bit će raspoređeno i stotinjak vatrogasaca iz kontinentalnog dijela zemlje, kao i do 200 pripadnika Oružanih snaga RH spremnih na brzu intervenciju. Spremne su, rečeno je na sastanku, i zračne protupožarne snage, uključujući šest Canadaira.

Predstavnici HVZ-a podsjetili su kako su vatrogasci kontinuirano uključeni u intervencije uklanjanja posljedica razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji te da djeluju i u radu Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Predsjednik Milanović pohvalio je vatrogasce i naglasio da rade jako važan posao u Hrvatskoj.

Uz Milanovića na sastanku su bili i njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić te savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.