rizična područja

Vatrogasci spremni za protupožarnu sezonu: Od vatre će štiti 3116 vatrogasnih vozila prosječne starosti 23,58 godina

08.06.2021 u 13:15

Bionic
Reading

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković poručio je u utorak kako su sve snage spremne za protupožarnu sezonu koja službeno počinje 21. lipnja, a od operativnih snaga tijekom sezone na raspolaganju će biti 76 postrojbi s 2 641 profesionalnim vatrogascem

Tucaković je to rekao na konferenciji za novinare Hrvatske vatrogasne zajednice na kojoj su predstavljene sve poduzete aktivnosti kako bi se spremno dočekala predstojeća protupožarna sezona.

Izvijestio je i kako je ustrojavanje Hrvatske vatrogasne zajednice kao državne upravne organizacije pred samim krajem te im predstoji samo još izraditi pravilnik o unutarnjem redu.

Podsjetio je kako je program aktivnosti posebnih mjera zaštite od požara za 2021. usvojen, pri čemu je HVZ dobio osiguran iznos od 25 milijuna kuna te MORH 104 milijuna kuna.

U sustavu je ukupno 3116 vatrogasnih vozila, a prosječna im je starost 23,58 godina.

Državna vatrogasna intervencijska postrojba broji 46 pripadnika koji su raspoređeni u zrakoplovnoj bazi Zemunik te u Divuljama kod Splita.

Turkalj: Zračne protupožarne snage spremne

Brigadni general Ivan Turkalj istaknuo je kako su zračne protupožarne snage spremne, pet kanadera te još jedan koji je na remontu. Svih šest Air tractora biti će raspoloživo za gašenje požara tijekom sezone, kao i jedan Mi-8 MTV helikopter.

Vatrogasnim snagama pomagat će i bespilotna letjelica Orbiter 3, ponajviše u zadacima izviđanja.

Tijekom sezone 101 vatrogasac s 13 vozila iz kontinentalne Hrvatske će biti raspoređen na rizičnim područjima, a raspoređivanje počinje 24. lipnja.

Na raspolaganju tijekom sezone bit će 1120 profesionalnih vatrogasaca u Javnim vatrogasnim postrojbama u priobalnim županijama, kao i 5000 dobrovoljnih vatrogasaca.

Rasporedit će se i do 1000 sezonskih vatrogasaca, kao i 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga koji će biti spremni za brze intervencije.

Oružane snage također će pomoći s jednim desantnim brodom minopologačem, jednim desantnim jurišnim brodom te s dvije gumene brodice.

Vatrogascima će pomagati i MUP koji će im na raspolaganje dati jedan helikopter za izviđanje iz zraka.

Istaknuto je kako će vremenske prilike tijekom protupožarne sezone biti nepovoljne, s malo padalina na obali, posebice u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Po broju požara u okviru 11-godišnjeg prosjeka istaknuta su i najugroženija područja gdje prednjači Splitsko-dalmatinska županija, te nakon toga Zadarska, Šibensko-kninska, Ličko-senjska i Istarska županija.