NEISPRAVAN TERMOSTAT

Vatra progutala obiteljsku sušaru i tonu duhana

19.10.2010 u 18:51

Bionic
Reading

Na sušari za duhan u dvorištu obiteljske kuće u Lakušiji kod Pleternice izbio je požar u utorak, oko pet sati

U samo nekoliko minuta vatrena je stihija progutala i u prah i pepeo pretvorila čitavu sušaru i tonu duhana koji se u njoj sušio.
'Vatra nam je progutala najmanje 10.000 eura. Duhan koji je izgorio bio je suh i danas ujutro, sušara je trebala biti ugašena. Nažalost, umjesto toga sve je otišlo u prah i pepeo', rekao nam je Slavko Bunjevac.

Kako doznajemo, požar je izbio zbog neispravnih instalacija, odnosno kvara na termostatu. Naime, sušara za duhan zagrijava se propan-butan plinom, preko uređaja za zagrijavanje. Kada je temperatura u unutrašnjosti sušare dosegla 74 stupnja, termostat je trebao automatski isključiti uređaj za zagrijavanje, no to se zbog kvara nije dogodilo. Temperatura u sušari je stoga nezaustavljivo rasla, te su se listovi duhana zapalili.

Vatra se potom brzo proširila na čitavu sušaru. Iako je na teren odmah izašlo osam vatrogasaca DVD-a Pleternica i sedam vatrogasaca DVD-a iz Lakušije, požar je u tren oka progutao i sušaru i tisuću kilograma duhana od čije prodaje obitelj Bunjevac već godinama živi.