sinodalni put

Vatikan se okomio na njemački katolički pokret koji želi žene svećenice i daje podršku istospolnim vezama

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 21.07.2022 18:54
  • Objavljeno 21.07.2022 u 18:54
tportal

Izvor: EPA / Autor: FABIO FRUSTACI

Vatikan je objavio da progresivni njemački katolički pokret koji djeluje pod nazivom "Sinodalni put", a cilj mu je i laicima dati pravo glasa u vođenju Katoličke Crkve, nema ovlasti podučavati biskupe o doktrini ili moralu te je upozorio da bi to moglo rezultirati raskolom u crkvi

Pokret, okupljanje jednakog broja biskupa i običnih njemačkih katolika, otvoreno je od Vatikana zatražio da i ženama omogući da postanu svećenice te da Crkva prizna i blagoslovi istospolne veze.

Njemačka crkva, premda daleko od najbrojnije na svijetu, ima golem utjecaj u svijetu zbog novčanih sredstava koja dobiva u sklopu javno prikupljanih crkvenih poreza. Njegova najveća biskupija, Köln, bogatija je i od raskošnog Vatikana.

"Ne bi se smjelo dopustiti da biskupije uvode nove službe ili doktrine koje bi imale prednost pred sporazumima univerzalne Crkve, jer bi to štetilo crkvenoj zajednici i predstavljalo bi prijetnju jedinstvu Crkve", stoji priopćenju koje je objavio Vatikan.

Sinodalni put, čiji naziv potječe od pojma sinoda, odnosno okupljanja svećenika i vjernika koji su oblikovali doktrine ranog kršćanstva, odražava široko rasprostranjenu frustraciju vodstvom pape Franje, posebno u sjevernoj Europi.

U većem cijelu Europe i Sjeverne Amerike blagoslov istospolnih zajednica i zaređenje žena nisu kontroverzni, no takav bi potez službenog Vatikana mogao predstavljati rizik za otuđenje većih zajednica u Južnoj Americi i Africi.

Na kongresu održanom u veljači, 115 svećenika i 115 članova laika iz Središnjeg odbora njemačkih katolika glasalo je za to da se i svećenicima dopusti stupanje u brak, a s odbora je poslana i poruka da se spolni odnos istospolnih parova ne bi trebao smatrati grešnim.

Sudionici su tada istaknuli i da bi laici trebali imati više utjecaja na izbor biskupa - što je osjetljiv zahtjev u Njemačkoj gdje su mnogi vjernici razočarani nespretnim postupanjem crkvenih dužnosnika u slučajevima svećeničkog zlostavljanja djece. Tijekom 2020. crkvu je službeno napustilo više od 400.000 od 23 milijuna njemačkih katolika.

  • +10
  • +7

Papa Franjo se susreo sa suprugama boraca iz Azovstala

Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!