NEADEKVATNI UVJETI RADA

Varga najavio gradnju novog Doma zdravlja u Petrinji

11.06.2015 u 20:46

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga u četvrtak je posjetio Dom zdravlja Petrinja, u pratnji suradnika obišao je ambulante te je najavio izgradnju novoga petrinjskoga Doma zdravlja u Petrinji, čije bi projektiranje trebalo početi iduće godine

'Zadovoljan sam radom djelatnika Doma zdravlja iako nemaju adekvatne uvjete, a Dom zdravlja Petrinja dobro funkcionira unatoč tome što radi u dotrajaloj i staroj zgradi. Došlo je vrijeme da se obnovi Dom zdravlja ne samo u Petrinji već i u drugim manjim mjestima, te da se domovima zdravlja da veća uloga i značaj kojeg zaslužuju', izjavio je Varga nakon obilaska, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja .

Također je najavio izgradnju novog Doma zdravlja u Petrinji, a projektiranje zgrade planirano je za iduću godinu.

Domove zdravlja ubuduće se vidi kao koordinatore za zdravlje u zajednici i uvest će se niz usluga – od najčešćih specijalističkih pregleda, do provođenja preventive, savjetovanja te koordinacije s ostalim resorima poput škola, vrtića, domova umirovljenika i socijalnih službi, stoji u priopćenju.

'To je, između ostalog, predmet izmjena zdravstvenih zakona što je u tijeku, a u središtu tih izmjena i reforme koja se provodi, je veća kvaliteta usluga, veća dostupnost za pacijente te dugoročno održivi sustav', kažu iz Ministarstva zdravlja.

Ministar Varga je izjavio da će se ubuduće u domovima zdravlja na lokalnoj razini moći obavljati specijalistički pregledi za koje su pacijenti morali odlaziti u udaljene bolnice, a riječ je prvenstveno o najčešćim specijalističkim pregledima kod oftalmologa, otorinolaringologa, neurologa, kirurga, internista, dermatologa itd.

Također, dodao je, županije će ubuduće u većoj mjeri moći odlučivati samostalno kako urediti zdravstvenu skrb u domovima zdravlja, a sve da se pacijentima osigura bolja zdravstvena zaštita.

'Dom zdravlja Petrinja je ustanova koja je opravdala povjerenje i nakon prve godine sanacije posluje financijski pozitivno. Osiguranicima je omogućena bolja usluga, nabavljaju se aparati koji općoj medicini omogućavaju bolje pružanje usluga, uveden je proces digitalizacije u RTG koji omogućava bržu i kvalitetniju uslugu pacijentima. Kroz sanacijski program i mjere, ustanova i dalje uvodi promjene, poboljšava usluge i omogućava da zdravstveni sustav na području grada Petrinje bude pacijentima što pristupačniji', izjavio je Sanacijski upravitelj Krešo Kovačićek.

Zahvalio je Vladi RH i Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije koje su omogućile da se Dom zdravlja Petrinja uvrsti u ustanove koje su ušle u proces sanacije, pa je od gubitka od 4 milijuna kuna u 2012. Dom zdravlja saniran i poslovanje je stabilno.

Dom zdravlja Petrinja prošle godine poslovao je pozitivno te tako posluje i nakon četiri mjeseca ove godine, navode iz Ministarstva zdravlja.

Ministar Varga ponovio je kako se izmjenama zakona svim stanovnicima Hrvatske bez obzira gdje žive i bez obzira na njihovo imovinsko stanje želi pružiti jednaka zdravstvena skrb.