ODLAZI NAKON ULASKA U EU

Vandoren se oprostio od predsjednika Sabora Leke

19.06.2013 u 15:20

Bionic
Reading

S danom ulaska u Europsku uniju gasi se misija Unije u Hrvatskoj i iz naše zemlje odlazi i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren. Stoga je danas stigao i u oproštajni posjet u Sabor gdje je o dosad postignutom, ali i o budućnosti porazgovarao s predsjednikom Sabora Josipom Lekom

Leko je, priopćio je Sabor, na sastanku zahvalio Vandorenu za sve što je učinio u svom mandatu u kojem je Hrvatska s uspjehom privela kraju pristupne pregovore s EU.

'To je povijesni događaj za Hrvatsku i vaš mandat je u povijesnom razdoblju', istaknuo je Leko. Naglasio je da će i nakon 1. srpnja Hrvatska nastaviti na izgradnji društva u skladu s europskim standardima.

S druge strane, Vandoren, koji je u Hrvatskoj proveo četiri godine i koji nakon odlaska iz Hrvatske odlazi i u mirovinu, zahvalio je Leki što su njegova vrata uvijek bila otvorena za predstavnike EU. Rekao je da je 1. srpanj dan za slavlje, ali da 2. srpnja svi trebaju nastaviti raditi.

'Privilegirani ste što imate ovako lijepu zemlju, no vaš potencijal je puno veći od onoga što ste do sad postigli', rekao je Vandoren, dodavši da su glavni izazovi s kojima se Hrvatska suočava izostanak gospodarskog rasta i visoka nezaposlenost. Upozorio je da treba olakšati ulazak stranih investitora na hrvatsko tržište.

Leko se složio s ocjenom da je Hrvatska predugo u recesiji, naglasivši da samo članstvo u EU to neće promijeniti.

'Važno je da iskoristimo prilike koje EU pruža za privlačenje investitora i za gospodarski razvoj, a za to se spremamo', kazao je Leko, istaknuvši kao četiri ključne industrijske grane u kojima očekuje strana ulaganja turizam, poljoprivredu, prehrambenu industriju i energetiku. Leko je uvjeren da će do kraja ove godine doći do promjene negativnog trenda u gospodarstvu.

Obojica su izrazila očekivanje da će odziv hrvatskih građana na europske izbore biti veći iduće godine kad će se u svim zemljama članicama birati zastupnici u Europskom parlamentu, a Hrvatska će do tad već imati iskustvo djelovanja u institucijama Europske unije.