prehlade se događaju...

Val respiratornih bolesti pogodio škole i bolnice, Kina poziva na oprez

24.11.2023 u 10:24

Bionic
Reading

Kina je u petak pozvala na oprez jer je val respiratornih bolesti pogodio škole i bolnice, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je od vlade zatražila podatke o bolesti, rekla je da nisu otkriveni nikakvi neuobičajeni ili novi patogeni

Kina se bori s porastom respiratornih bolesti dok ulazi u svoju prvu punu zimsku sezonu otkako je u prosincu ukinula stroga ograničenja vezana uz covid-19, a broj oboljele djece posebno je visok u sjevernim područjima poput Pekinga i pokrajine Liaoning gdje bolnice upozoravaju na duga čekanja.

Državno vijeće priopćilo je da će gripa dosegnuti vrhunac ove zime i proljeća i da će infekcija mikoplazmom pneumonije i dalje biti visoka u nekim područjima i ubuduće.

'Sva bi mjesta trebala pojačati izvješćivanje o zaraznim bolestima kako bi se osiguralo pravodobno i točno izvješćivanje', stoji u priopćenju Državnog vijeća.

Situacija je došla u središte pozornosti ovaj tjedan kada je WHO od Kine zatražio više informacija, pozivajući se na izvješće Programa za praćenje novonastalih bolesti (ProMED) o skupinama nedijagnosticirane upale pluća kod djece.

I Kina i WHO suočili su se s pitanjima o transparentnosti izvješćivanja o najranijim slučajevima covida-19 koji su se pojavili u središnjem gradu Wuhanu potkraj 2019. godine.

U četvrtak je WHO priopćio da je Kina odgovorila na njegov zahtjev i da podaci koje je dostavila sugeriraju da su slučajevi povezani s ukidanjem ograničenja širenja covida i s kruženjem poznatih patogena poput mikoplazme pneumonije, uobičajene bakterijske infekcije koja obično pogađa djecu, a kruži od svibnja.

Vlasti su ovog mjeseca počele objavljivati zdravstvene savjete i upozoravati javnost na duga čekanja u prepunim bolnicama, ali nisu uvele mjere poput poput maski ili zatvaranja škola kao tijekom pandemije covida.

Nema naznaka bilo kakvog nepotrebnog javnog alarmiranja.

Bruce Thompson, voditelj Melbourne School of Health Sciences na Sveučilištu u Melbourneu, rekao je kako “u ovoj fazi ništa ne upućuje da bi to mogla biti nova varijanta covida".

'Treba napomenuti jednu stvar, a to je da možemo biti sigurni da procesi nadzora funkcioniraju, što je vrlo dobro', dodao je.

Roditelji u Šangaju u petak su rekli da nisu pretjerano zabrinuti zbog vala bolesti, rekavši kako, premda se čini da je ozbiljniji, očekuju da će uskoro prestati.

'Prehlade se događaju u cijelom svijetu', rekla je Emily Wu ispred dječje bolnice. 'Nadam se da ljudi neće biti pristrani zbog pandemije... nego da će na to gledati iz znanstvene perspektive'.

Druga majka, Feng Zixun, rekla je da tjera svog osmogodišnjeg sina da nosi masku i češće pere ruke, ali ništa više od toga.

'Nije tako strašno, sada ima više oboljele djece, ali to je uglavnom pitanje zaštite', rekla je.