izbjegavanje sankcija

Američki ministar obrane: Postoji zabrinutost da Kina i Rusija pomažu Sjevernoj Koreji

14.11.2023 u 06:14

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Lloyd Austin kazao je u utorak da su zemlje članice UN-a koje provode korejsko primirje zabrinute da Kina i Rusija pomažu Sjevernoj Koreji u povećanju svojih vojnih sposobnosti tako što omogućavaju Pyongyangu da izbjegne sankcije UN-a.

Austin je razgovarao s ministrima obrane 17 zemalja koje čine Zapovjedništvo UN-a (UNC), tijelo koje nadgleda primirje, na sastanku u Južnoj Koreji.

"Duboko smo zabrinuti da NRK i Rusija pomažu DNRK da poveća svoje sposobnosti tako što joj omogućavaju da izbjegne sankcije Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je Austin, referirajući se na Narodnu Republiku Kinu te Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, što je službeno ime Sjeverne Koreje.

"Zabrinuti smo i nedavnim porastom u vojnoj suradnji između Rusije i DNRK", kazao je.

Washington je optužio Sjevernu Koreju da opskrbljuje Rusiju vojnom opremom za rat s Ukrajinom, a Moskvu da pruža tehničku vojnu podršku Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja i Rusija zanijekale su poslovanje oružjem, no čelnici tih država obvezali su se na bliskiju vojnu suradnju na sastanku u rujnu na samome istoku Rusije.

Kina, najbliži suradnik Sjeverne Koreje, kazala je da se pridržava međunarodnih obaveza.

UNC bi u utorak trebao obnoviti prisegu da će odgovoriti na bilokakvu agresiju Sjeverne Koreje, te prihvatiti zajedničku izjavu o ujedinjenome odgovoru u slučaju "ispada" na Korejskome poluotoku, poručio je ministar obrane Južne Koreje.

Ministar obrane Shin Won-sik kazao je da je Pyongyang upozoren da ne povlači nikakve agresivne poteze, ističući da je, za razliku od 1950., kad je Korejski rat izbio, Sjeverna Koreja sada članica Ujedinjenih naroda.

"Ako Sjeverna Koreja ikad ponovno napadne Južnu, to će biti kontradiktorno, jer bi to značilo da je članica UN-a napala Zapovjedništvo UN-a", kazao je Shin na sastanku. "Ako zemlje koje su podupirale Sjevernu Koreju tijekom Korejskoga rata ponovno pokušaju pomoći, te će zemlje zajedno sa Sjevernom Korejom biti kažnjene od strane međunarodne zajednice."

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Kina i Sovjetski Savez podržale su Sjevernu Koreju u borbi protiv zemalja članica UN-a s SAD-om na čelu. Kina i Sjeverna Koreja dionici su primirja s UNC-om.

17 zemalja članica UNC-a, među kojima se nalazi SAD, Ujedinjeno kraljevstvo, Australija i Turska, slale su vojnike i dostavljale medicinsku pomoć tijekom Korejskoga rata od 1950. do 1953. 

UNC, koji je osnovan 1950., imao je zadatak obnoviti mir i provesti primirje te biti kanalom za komunikaciju sa Sjevernom Korejom.

Vodi ga zapovjednik američke vojske sa sjedištem u Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak UNC prozvala "američkim oruđem za sukob" koji nema nikakve veze s UN-om, te "nezakonitom ratnom organizacijom" koju treba raspustiti ako se želi spriječiti novi rat na Korejskome poluotoku.

U ponedjeljak, Austin i Shin su se složili da će revidirati bilateralni dogovor o sigurnosti koji je usmjeren na suzbijanje sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih prijetnji.

Ministri obrane također su se složili da će pojačati zajedničke vježbe te surađivati s Japanom kako bi mogli suzbiti i bolje se pripremiti za bilokakav napad Sjeverne Koreje.