vremenska prognoza

Vakula otkriva kakvi su dani pred nama: 'Kao da nije studeni!?'

07.11.2019 u 06:50

Bionic
Reading

Nakon česte, ponegdje opet i obilnije kiše u noći na četvrtak - slijedi djelomično razvedravanje pa će ujutro po mnogim nizinama unutrašnjosti biti magle.Tijekom dana nadmetanje oblaka, vedrine i sunca, većinom bez kiše, barem u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, dok su manje količine i dalje povremeno moguće u južnijim krajevima, kaže meteorolog Zoran Vakula

Obilniji pljuskovi s grmljavinom uglavnom do podneva na jugu, gdje će još puhati umjereno i jako jugo, dok će na većini Jadrana vjetar biti slabiji, raznolikog smjera, uz more manje valovito nego prošlih dana, kaže Zoran Vakula za HRT.

U nastavku ovoga tjedna, a i početkom novoga ostaje promjenljivo i relativno toplo vrijeme, uz i dalje većinom nepovoljne biometeorološke prilike, te uz češću kišu i vjetrovitije vrijeme na Jadranu i područjima uz njega.

  • +15
Olujno jugo u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

U četvrtak će od hrvatskih krajeva vjerojatno najmanje kiše - ponegdje i nimalo - biti u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će ujutro biti česta magla. Temperatura zraka ujutro od 7 do 10 °C, a poslijepodne, uz djelomice sunčano vrijeme - oko 16  °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo manje toplo nego na istoku, također uz mjestimičnu jutarnju maglu pa igru oblaka i sunca, a povremene kiše bit će uglavnom tijekom noći, samo rijetko još rano ujutro. U gorju i na sjevernom Jadranu ponegdje vjerojatno još i prijepodne, te ponovno i češće navečer, kada će nakon slabog i umjerenog jugozapadnog i zapadnog vjetra opet jačati jugo.

Temperatura zraka ujutro u unutrašnjosti 2 do 7 °C, uz more 10 do 13 °C, kolika će poslijepodne biti u gorju, a u unutrašnjosti Istre i na Jadranu će biti od 15 do 17 °C. U Dalmaciji mjestimice i do 19 °C. Oblačnije, uz povremenu kišu bit će u noći i prijepodne, osobito u južnijim krajevima, gdje je i veća vjerojatnost pljuskova s grmljavinom. Ponegdje umjereno i jako jugo i jugozapadni vjetar zamijenit će slabiji sjeverozapadni, uz obalu gdjegod i bura, uz koje će more veći dio dana biti malo do umjereno valovito.

  • +17
Jako jugo zahvatilo jadransku obalu Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Na jugu Hrvatske u početku i valovitije i vjetrovitije, pri čemu i tijekom dana još nestabilno, uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, ali poslijepodne ipak rjeđih nego do tada.

Temperatura zraka većinom će se malo mijenjati tijekom dana. I dalje promjenljivo i relativno toplo, osobito na Jadranu i vjetrovito I u nastavku ovoga tjedna i početkom sljedećega ostaje promjenljivo i relativno toplo vrijeme, ali uz ipak većinom nižu temperaturu nego prošlih dana. I pritom na kopnu do petka i maglovito, u sjevernijim krajevima ponegdje čak i suho, a češća će kiša biti u južnijim krajevima, te posebice na Jadranu, gdje će i dalje biti prilično vjetrovito, većinom najviše u petak i subotu.

Najviše pak suhog i sunčanog vremena bit će do petka navečer, a poslije su opet vrlo vjerojatni i obilniji pljuskovi, te nakon još jednog prolaznog smirivanja vjetra, početkom novoga tjedna sve je veća vjerojatnost za opet jako i olujno jugo, uz koje će temperatura zraka - i najviša, i posebice najniža - i dalje biti viša od prosječne za ovo doba godine. Kao da nije studeni!?