PROBLEM ZBRINJAVANJA OTPADA

VAGA traži izvanrednu sjednicu varaždinskog Gradskog vijeća

27.06.2012 u 23:26

Bionic
Reading

Vijećnici Varaždinska građanska akcija inicirat će sazivanje izvanredne sjednice varaždinskog Gradskog vijeća zbog, kako upozoravaju, neriješavanja alarmantnog ekološkog problema u Varaždinu – odlaganja komunalnog otpada na ilegalnoj deponiji u Brezju, usprkos zabrani inspekcije za zaštitu okoliša

Na promemoriji potpisanoj u Ministarstvu gospodarstva, ali i više puta javno, gradonačelnik Goran Habuš se obvezao na trenutno raspisivanje natječaja i odabir ponuđača za zbrinjavanje otpada, zbog čega je i ishođena privremena odgoda odluke o zabrani baliranja i odlaganja otpadi u Brezju. Međutim, to dosada nije učinjeno, upozoravaju u VAGA-i.

Dodaju da je Habuš na Skupštini Varaždinske županije, gdje je iskazana ozbiljna zabrinutost daljnjim odlaganjem otpada na ilegalnoj deponiji, izjavio da tek slijedi raspisivanje koncesije za zbrinjavanje otpada, odnosno priznao je da se natječaj ne može provesti u dva mjeseca.

'Na to smo mi upozoravali, a pitanje je hoće li natječaj biti završen i kroz dulji vremenski period. Dakle, gradonačelnik je opetovano obmanu vijećnike grada Varaždina, građane, inspekciju zaštite okoliša, Ministarstvo zaštite okoliša kao i cijelu zabrinutu i već zgroženu hrvatsku ekološku javnost obećavajući brzo rješavanje problema koji se ne rješava, zbog čega smo već počeli primati pozive zabrinutih građana koji se žale na nesnosan smrad, peckanje u očima, te iskazuju ozbiljnu bojazan za svoje zdravlje te zdravlje najbližih i djece', vele u VAGA-i.

Zbog svega toga vijećnici VAGE najavljuju pokretanje inicijative za sazivanje izvanredne sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća na koju će se pozvati i predstavnici resornog ministarstva te inspekcije zaštite okoliša te tražiti očitovanje gradonačelnika te njegovih zamjenika zašto se ne rješava alarmantni ekološki problem u Varaždinu.

'Isto tako VAGA još jednom poziva na osnivanje stručnog povjerenstva koje će riješiti problem daljnjeg odlaganja otpada kada to nije u stanju učiniti postojeća vladajuća garnitura zbog čije je nesposobnosti u posljednjih šest mjeseci stvoren dodatan trošak građanima u iznosu od gotovo 800.000 eura', tvrde u VAGA-i.