GRAĐANI OČAJNI

Uznemirujuća analiza taloga iz najvećeg hrvatskog zaljeva, pogledajte što je sve pronađeno

23.10.2022 u 21:46

Bionic
Reading

Njihov zaljev u širokom luku zaobilaze kruzeri s turistima. Ulazak teretnih brodova za mještane Bakra znači samo jedno - zatvaranje prozora i suživot s oblacima, najčešće ugljene prašine, izvještava Dnevnik Nove TV, čija je reporterka Barbara Golja zaronila na dno Bakarskog zaljeva, razgovarala s mještanima, ali i u pomoć pozvala stručnjake iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo

Mještani su u videopozivu poručili da se prilikom pretovara rudače tamo ne može živjeti od prašine, a kada brodovi odu, naslage mazuta plivaju zaljevom. Obraćali su se svima za pomoć, ali se svi s njima loptaju.

Ronioci su snimili onečišćenje i zagrabili talog s dna mora. 'Vide da snimamo i ugasili su postrojenja', rekao je jedan od ronioca. Kaže da na tom dijelu mora - nema života.

Jedan muškarac je podnio i kaznenu prijavu zbog nečistoće u Bakru. Jedna gospođa u Bakru nosi masku jer strahuje od malignih bolesti zbog onečišćenja. Prljavština nekima ulazi čak i u stan. Za onečišćenje zraka, Državni inspektorat je već kažnjavao Luku Rijeka, no iz Luke se hvale da ih je Visoki prekšrajni sud oslobodio optužbe za onečišćenje mora, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

Dnevnik Nove TV je poslao uzorak iz mora na analizu u laboratorij. Površinu je ispitao Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije. 'Odoka je vidljivo onečišćenje. To upućuje na ugljikovodike', potvrdili su u Dnevniku Nove TV iz NZJZ Istarske županije.

Lučki kapetan kaže da nije brod zagadio more, već prašina. Na upit reporterke Golje što ako brod ispusti prašinu, iz Lučke kapetanije ističu da je to u nadležnosti Državnog inspektorata. No, nadležnost bi Državni inspektorat pak ustupio Lučkoj kapetaniji. "Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata je po zaprimanju prijava za onečišćenje mora obavijestila Lučku kapetaniju", ističu.

"Tko napravi smeće - on mora počistiti. Mi ako napravimo smeće, mi ćemo ga uvijek počistiti", Domagoju Mikiću u studiju Dnevnika Nove TV rekao je Zvonko Varljen iz Luke Rijeka u čijem sastavu je i Luka za pretovar Bakar. Kaže da su sa situacijom u Bakru upoznati dugi niz godina. "Terminal je napravljen na mjestu koje ne odgovara ni nama, ni mještanima Bakra", smatra Varljen.

  • +3
Bakarski zaljev Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / CROPIX

Analiza potvrdila: Pronađene su bakterije

Vesna Kauzlarić iz Nastavnog zavoda Istarske županije je istaknula da kvaliteta mora nije zadovoljavajuća i da more nije za kupanje. "Pronašli smo bakterije koje prema Uredbi prelaze propisane granice. Pretežito su to bakterije koje pokazuju na zagađenje mora", upozorila je Kauzlarić.

Privatni laboratorij je za Dnevnik Nove TV također analizirao sediment s dna Bakarskog zaljeva: "Pronađeni su kadmij, krom u većoj količini, bakar, živa - u malim količinama, olovo, cink, arsen u malim količinama, mangan u velikim, a željezo je u enormno velikim količinama", istaknuo je Domagoj Mikić.

"Pitanje je od kada su ovi uzorci...", izbjegava Varljen odgovornost. "Tek sada imamo ispostavljen sustav... Prašina završi na dnu, na samoj obali. Pitanje je ovo što je izronjeno. U dva navrata je bilo čišćenje podmorja", rekao je Varljen i kazao da nije opcija da se luka u Bakru zatvori jer je bitno zbog "strateškog interesa države".

Na pitanje bi li on živio u Bakru, Varljen je nakon pauze kroz smijeh rekao da bi. "Ružno je za vidjeti, prvi susjedi su u goroj poziciji. Ali eto, analiza pokazuje da je kakvoća zraka u redu. Prašina koja se tamo stvorila se ne širi i ne dolazi do centra grada", zaključio je Varljen.