DVA UZASTOPNA NALAZA

Ukinuta zabrana kupanja na plaži Klenovica, more izvrsne kakvoće

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 23.08.2021 15:50
  • Objavljeno 23.08.2021 u 15:50
Klenovica

Klenovica

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Inspekcija zaštite okoliša u ponedjeljak je uklonila oznaku zabrane kupanja u moru na plaži Klenovica nakon što je u dva uzastopna nalaza more na cijeloj plaži ocijenjeno zadovoljavajućom, odnosno ocjenom izvrsne kakvoće, doznaje se iz Državnog inspektorata

Prema podacima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, nakon što je 20. kolovoza ponovljeno uzorkovanje mora na plaži Klenovica i uzeti uzorci s cijele plaže (na početku, sredini i kraju) svi su uzorci ocjenjeni kao izvrsni.

Nakon dojave o onečišćenju mora na plaži Klenovica, prošlog utorka je obavljeno dodatno ispitivanje na tri mjesta na plaži i utvrđeno je da je vrijednost mikrobiološkog pokazatelja Escherichia coli na kraju plaže, pored skakaonice Tunera, bila viša od dozvoljene, pa je ta lokacija ocjenjena nezadovoljavajućom ocjenom.

Rezultati analize uzoraka s početka i na sredini plaže bili su dobri.

Ponovljena analiza sljedećeg dana pokazala je da je more na tom dijelu još uvijek onečišćeno, a koncentracija bakterije Escherichia coli još uvijek veća od dozvoljene, pa je u prošlog četvrtka postavljena oznaka zabrane kupanja.

Analizom uzoraka mora kod skakaonice Tunera od 19. kolovoza utvrđeno je da je kakvoća mora na toj lokaciji poboljšana te je ocijenjena zadovoljavajućom, a analiza uzoraka od 20. kolovoza potvrdila je da je more na cijeloj plaži izvrsne kakvoće.

  • +5
  • +2

Zbog zagađenja mora na plaži u Klenovici zabranjeno je kupanje

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Uzorkovanje i analiza mora s plaže Klenovica bit će ponovljeni sljedećih dana.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković nedavno je izjavio kako se, prema ispitivanjima koje je provelo lokalno komunalno društvo, procjenjuje da je uzrok onečišćenja bila neispravna septička jama te da je taj uzrok sada otklonjen.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!