OBRAĆANJE JAVNOSTI

Vučić najavio: Razoružat ćemo Srbiju! Ni mali ni veliki monstrum neće nikad izaći iz zatvora

05.05.2023 u 10:48

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za medije u petak prijepodne poslije drugog masovnog ubojstva u toj zemlji u samo dva dana. Nakon što je 13-godišnji učenik ubio osam kolega i zaštitara u osnovnoj školi u Beogradu, u četvrtak navečer Uroš B. ubio je osam ljudi u selima u okolici Mladenovca

Predsjednik Srbije na početku konferencije za medije izrazio je sućut obiteljima ubijenih u Dubovi i okolnim mjestima.

'Ovo je napad na cijelu zemlju i svaki građanin to osjeća', kazao je Vučić.

'Poslije ubojstva djece svi smo bili u stanju šoka', kazao je Vučić, dodavši da su i oni kojima je dužnost da budu trezveni kao zombiji hodali 24 sata tražeći motiv, razlog, ne mogavši da ga pronađu. Najavio je da će se uvesti nove mjere. U sljedećih šest mjeseci zaposlit će više od 1200 policajaca koji će biti zaduženi za škole tako da roditelji mogu osjećati da su im djeca sigurna u školi. Plan mu je da za svaku školu bude zadužen jedan policajac.

'Ako u Beogradu imamo 331 školu, bit će 331 policajac u tim školama', najavio je. Vučić vjeruje da će se tako povećati sigurnost u školama za 98 posto i da će se tako smanjiti vršnjačko nasilje. Ubojstva u okolici Mladenovca nazvao je terorističkim činom. Svi roditelji bili su uplašeni nakon masakra u osnovnoj školi i onda se pojavi psihopat te počne nasumično pucati. Istaknuo je da su specijalne snage imale zapovijed da neutraliziraju napadača.

  • +4
Konferencija za medije Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATA Images

'Zlikovac je uhićen i više neće vidjeti svjetlost dana', kazao je srpski predsjednik. Vlada će donijeti zaključak u kojem se nalaže MUP-u, bez procedura po kojima se čeka 17 mjeseci, da donese izmjene i dopune zakona o oružju i streljivu kojima se pooštravaju uvjeti za one koji ih imaju. Od 400 tisuća dozvola za oružje ostat će ih oko 30 tisuća. Kazne će biti velike.

'Provest ćemo veliko razoružanje Srbije', kazao je Vučić. Također će se postrožiti liječnički testovi i provjere psihofizičkog stanja. Predviđa i moratorij na izdavanje dozvola za novo oružje, što uključuje i ono lovačko. Omogućit će svima koji nelegalno imaju oružje da ga vrate u određenom roku bez sankcija, a nakon toga će, kako je rekao, kazne za posjedovanje takovog oružja biti brutalne. Za neovlašteno držanje oružja maksimalna kazna se podiže s 12 na 15 godina.

  • +24
Uroš B. ubio je u selima kod Mladenovca najmanje osam osoba Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Za onog tko neovlašteno nosi oružje za koje nema dozvolu također će biti kazna do 15 godina. Za neovlašteno nošenje oružja kao što su noževi predviđene su također kaznene mjere kako se ne bi događalo da se takvi predmeti više pojave u školama', rekao je između ostalog predsjednik Srbije. Nije propustio priliku da optuži političke protivnike da koriste tragediju za ostvarivanje političkih ciljeva. Odgovorit će im u ponedjeljak ili utorak.

Prozvao je srpsku mladost da se neodgovorno ponašala nakon zločina jer je policija morala čak 21 put intervenirati zbog ranih pokušaja imitacije zločina. Pohvalio je taksista koji je prijavio gdje se ubojica nalazi, ali je i prozvao neodgovorne neimenovane pojedince koji su znali gdje je ubojica, ali nisu ga prijavili.

  • +12
Dubona: Policija ispred škole gdje je 21-godišnjak pucao na ljude Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

'Da su to napravili, bio bi ranije uhićen', kazao je Vučić. Najavio je da će pobijediti ovo zlo, kao što su to učinili i na drugim poljima na kojima su počeli da prestižu i zemlje Europske unije po plaćama i mirovinama. Službe i policija će provjeriti profile ubojice i one koji hvale ubojicu.

'Svi vi što vam se sviđa monstrum da nam objasnite zašto vam se sviđa monstrum. Svi koji kažu da je u gađanju spas i da relaksira da idu lijepo u zatvor', poručio je Vučić. Zatražio je od sudaca da im izađu u susret, a ne da ne mogu dobiti nalog da pretraže stan ubojice.

'Jer nije po standardima Europske unije da se ulazi u stanove i obavlja pretres, e sada će da bude', zaprijetio je srpski predsjednik. Kazao je da je predložio da se vrati smrtna kazna, ali su vlada i premijerka protiv jer bi po tome bili jedini uz Bjelorusiju i u Europi.

'Što, valjda ne smijemo opet po tim nekim konvencijama', kazao je Vučić i dodao da je i on prije bio protiv smrtne kazne i sada se kaje zbog tih političkih stavova. Odgovarajući na pitanje o mogućim motivima ubojstva u okolici Mladenovca, Vučić je kazao da je ponavljao samo jednu riječ - omalovažavanje.

Odgovarajući na pitanja novinara kazao je najvažnije spriječiti širenje laži.

'Jutros ste vidjeli slučaj gdje je muškarac navodno nosio oružje. U 8.20 je riješen slučaj, a u 8.24 dobivamo informaciju - kreće se osoba u crnom ulicom na Zvezdari sa puškom uperenom u ljude. Mi smo poslali veliki broj jedinica sa nalogom da ga likvidiraju odmah. Naravno, po zakonu. Prijava je bila lažna. Držite se službenih informacija, nismo mi ubojice, tu smo da se borimo protiv ubojica… Pravde će biti, ni ovaj mali monstrum, niti ovaj veći monstrum', poručio je.