NIJE GOTOVO

Vodeni val i dalje prijeti, iduća 24 sata kritična za Sisak i Petrinju

19.05.2023 u 06:34

Bionic
Reading

Vodostaji karlovačkih rijeka i dalje su visoki, no opasnosti tamo više nema. Korana je jutros u 7 sati bila na 805 centimetara, Kupa na 790 te je razina opasnosti pala s izvanrednog stanja na izvanredne mjere obrane obrane od poplave. Isto je s Unom u Hrvatskoj Kostajnici koja je jutros na 441 cm. Vodni val, međutim, i dalje prijeti na Banovini gdje rijeke rastu

8.54 Kupa je u Farkašiću kod Petrinje na 976 centimetara, prema zadnjem mjerenju u 8 sati. Korana je u Karlovcu i dalje "u crvenom", na 803 cm, ali je već satima u padu. U padu je i Kupa u Karlovcu, koja je u 8 sati bila na 787 cm.

8.50 U razdoblju od 14. do 19. svibnja Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je ukupno 1.829 različitih vatrogasnih intervencija u kojima su ukupno angažirana 5.224 vatrogasca sa 1.761 vatrogasnim vozilom. >> Cijeli članak <<

  • +6
Korana Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

8.32 Načelnik Stožera civilne zaštite Petrinje Željko Tonković rekao je za HRT kako mogu biti zadovoljni.

'Padalina nemamo, Kupa je zapravo u svom koritu i mi apsolutno kontroliramo. Boks-barijere su čvrste', rekao je Tonković, zahvalivši Vladi na pravovremenom slanju vojske koja, kako je rekao, odrađuje lavovski posao.

'Sigurnost je neupitna. Četiri dana pojačavamo boks-barijere i kontroliramo da ne bi došlo do bilo kakvog incidenta', rekao je.

'Boks barijere brane do 1020 cm, a voda je na 974 centimetra. Smatramo da nema ugroze. Boks barijere se stalno dodatno utvrđuju. Ovdje je i sada Hrvatska vojska', rekao je Tonković za N1. Tonković je rekao da se građani za eventualnu pomoć mogu obratiti na broj 112 i Crvenom križu. Mi vjerujemo da će vodeni val u naredna 24 sata doći i da će proći, rekao je.

Obilazak nasipa kod vikend naselja Karašica kojemu prijeti opasnost od poplave Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

8.15 Zbog porasta vodostaja Kupe i Save, opasnost od vodnog vala u petak prijeti sisačkom i petrinjskom području, Sava kod Crnca, nedaleko Siska, u porastu je oko jedan centimetar na sat i jutros u 7 sati vodostaj je iznosio 727 centimetara.

Oštećeni nasip Save u sisačkom predgrađu Galdovo, koji je u četvrtak bio probijen brzom je akcijom svih dežurnih službi saniran, pa se voda ispumpava iz naselja bivše radne akcije. Istodobno Sava kod Jasenovca stagnira na 868 centimetara. Kupa je u laganom porastu kod Farkašića i Šišinca, pa prijeti Novoj Drenčini kod Petrinje.

Voda se povlači iz poplavljenog dijela Hrvatske Kostajnice oko dva centimetra na sat i vodostaj Une u 7 sati iznosio je 441 centimetar, što znači da su na snazi redovne mjere obrane od poplava. Vodostaj opada i u gornjem toku Une, ali voda se sa prometnica sporo povlači i još nisu u prometu. Tako su Dvor i Kuljani još uvijek prometno izolirani, dok se neke lokalne ceste već koriste za promet, ali uz ograničenja.

  • +21
Pogled na Hrvatsku Kostajnicu čije područje je preplavila rijeka Una Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

7:07 Kupa pod Farkašića i dalje raste, prema posljednjim dostupnim podacima od 6 sati bila je na 973 cm, dok je Odra kod Siska u 7 sati narasla na 827 cm.

6:55 Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su brojne prometnice, među njima i Leskovec Toplički-Ludbreg; Karlovac-Šišljavić (raskrižje Orlovačke i Rečićke ulice u Karlovcu, dionica Karlovac-Selce te u mjestima Karasi i Koritinja), Žažina-Pokupsko, Stari Farkašić, Donja Kupčina-Šišljavić i Gradac Pokupski-Lijevo Sredičko te u Skender Brdu i Gladovcu Pokupskom; Dvor-Hrvatska Kostajnica i Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica na dionici Rosulje-Slabinja; Novi Marof-Ključ; Marija Bistrica – Globočec (klizište); Sveti Martin na Muri... Cijeli popis možete vidjeti ovdje.

  • +5
Rijeka Kupa Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

6.38 Državni hidrometeorološki zavod za danas prognozira pretežno oblačno u unutrašnjosti zemlje, mjestimice može pasti malo kiše. Od sredine dana izgledno je smanjenje naoblake s istoka, a lokalno su mogući pljuskovi. Ujutro ponegdje magla. Na Jadranu djelomice, prema jugu i pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Duž obale slaba i umjerena bura, u početku podno Velebita još i jaka, a u Dalmaciji popodne vjetar s mora. Najviša dnevna temperatura zraka u kopnenim krajevima od 15 do 20, na moru od 20 do 24 °C.

Stanovnicima Žažine voda je prodrla u kuće Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

6.21 Kupa kod Farkašića pomalo raste i prema posljednjim dostupnim podacima, jutros u 5 sati, dosegnula je 972 centimentra. te je na snazi izvanredno stanje. Raste i Odra kod Siska, koja je u 6 sati bila na 826 cm, korak do izvanrednog stanja. Sava kod Jasenovca posljednjih nekoliko sati stagnira na 869 centimetara.

i dalje je potrebna budnost zbog najave novih oborina, rekla je jučer nakon sjednice županijskog Stožera Civilne zaštite karlovačka županica Martina Furdek Hajdin. Županija je od nacionalne razine dobila svu potrebnu pomoć u borbi s poplavama, uključujući i pomoć vojske, rekla je Furdek Hajdin, ističući kako smatra da se oslanjanjem samo na vlastite snage ne bi mogli tako "uhvatiti u koštac s ugrozama" koje su pogodile županiju. Poplava je, osim Karlovca, pogodila Dugu Resu, Ogulin, Slunj, Vojnić, Barilović i Tounj.

  • +37
Mrežnica Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Petrinji je najugroženiji nasip uz desnu obalu rijeke Kupe gdje su angažirani i pripadnici Hrvatske vojske koji ojačavaju nasip vrećama s pijeskom.

U Gračacu se saniraju štete nastale tijekom poplave na obiteljskim kućama i infrastrukturnim objektima jer se voda povukla, a uspostavljena je i vodoopskrba, osim u Grabu, gdje je bujica uništila dio vodovodne mreže. Direktorica gračačke tvrtke Vodovoda i odvodnje Dragana Pavlović rekla je da radnici popravljaju kvar i da bi sutra i Grab trebao biti spojen na vodovod.