zagrebačka dogradonačelnica

Dolenec o odluci prema kojoj će dijelu roditelja poskupiti vrtići: 'To je detalj koji ne znam'

07.03.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak da nema alternative potrebi da se gradska vodovodna mreža obnovi, u što se planira uložiti dio sredstava od poskupljenja vode, dok drugi dio ide na “krpanje” cijevi koje svakodnevno pucaju

Tomašević je u utorak na konferenciji za medije razjasnio okolnosti zbog kojih u Zagrebu poskupljuje voda. Umjesto planiranog poskupljenja od 15 posto, u prosjeku, zasad će građanima od 1. ožujka voda biti skuplja za 7 posto, dok će se naknadno, nakon što to odobri Vijeće za vodne usluge, ono popeti na iznos od 15 posto.

S obzirom na kritike oporbe, ali i ministra gospodarstva Davora Filipovića da su poskupljenja neopravdana, Tomašević je pojasnio da sadašnje poskupljenje od 7 posto ide na “krpanje” cijevi koje svakodnevno pucaju u gradu.

Dolnec o poskupljenju vrtića i povećanju olakšica za samohrane roditelje

Na pitanje o izmjeni Odluke o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića, prema kojoj će po novome u konačni izračun dohodovnog cenzusa ulaziti i 'drugi neoporezivi primici prema propisima o porezu na dohodak svih članova zajedničkog kućanstva ostvarenih u prethodnoj kalendarskoj godini', što će u konačnici dijelu roditelja, ali ne onima s najvećim primanjima, poskupiti vrtiće, Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika je kazala da je 'to detalj koji ne zna'. Podsjetimo, kao što smo jučer pisali, spomenuta odluka nalazi se u javnom savjetovanju do 6. travnja, nakon čega ide na glasanje u Skupštinu. Više o tome možete pročitati na linku.Međutim, znala je da se spomenutom odlukom  dodatno definiraju prednosti za upis u dječje vrtiće, kao i proširuje pravo na oslobođenje plaćanja od vrtića. 'Predloženom odlukom se proširuje broj roditelja koji ne moraju plaćati naknadu, povećavaju se olakšice za samohrane roditelje, te se od plaćanja oslobađaju i roditelji koji primaju minimalnu naknadu”, istaknula je Dolenec. 

“Dnevno u Zagrebu puknu tri vodovodne cijevi, a barem jednom tjedno magistralni cjevovodi. Svaki put kada pukne cijev, treba izaći na teren, treba kopati, treba zamijeniti te cijevi”, rekao je Tomašević.

Poručio je da će se tim dijelom poskupljenja financirati tekuće održavanje cijevi i normalno funkcioniranje Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) kako ta tvrtka ne bi otišla u stečaj.

S druge strane, sredstva od poskupljenja naknade za razvoj, koje je prošlog tjedna zaustavljeno odlukom Vijeća za vodne, uložit će se u modernizaciju i širenje vodovodne mreže u Zagrebu.

Istaknuo je kako očekuje da će se, nakon smjene direktora ViO-a Davora Poljaka koji nije Vijeću dostavio potrebnu dokumentaciju u vezi s povećanjem te naknade, i taj dio uskoro riješiti. 

“Nema alternative da ViO ide u novi ciklus investicija u vodovodnu mrežu. Ono što nije napravljeno prije 20 godina, mi ćemo napraviti”, rekao je Tomašević dodavši da neće samo projekt Zagreb, vrijedan 2 milijarde kuna, biti dovoljan da se vodovodna mreža obnovi.

“Procjene su da će u sljedećih 10 godina, na to trebati potrošiti oko 4 milijarde kuna. Povući ćemo sve što možemo iz EU sredstava, ViO cijelo vrijeme aplicira na natječaje za ta sredstva, ne radi se tu samo o projektu Zagreb”, rekao je Tomašević odgovarajući na prozivke da je poskupljenje preuranjeno, jer projekt Zagreb još nije dovršen.

Nije želio odgovoriti na pitanje je li pokušaj zaustavljanja poskupljenja naknade za razvoj politički motiviran, istaknuvši da se više ne želi baviti “političkim prepucavanjima”.

“Moj posao je da nađemo zajednički jezik s ministarstvom oko projekata koji su i njima bitni. S ministrom gospodarstva imam redovnu komunikaciju i razriješit ćemo sve što trebamo razriješiti”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Odgovarajući na napomenu novinara da poskupljenje dolazi u vrijeme opće inflacije i time predstavlja dodatan udar na džepove građana, Tomašević je rekao da je dizanje cijena odgođeno koliko može biti. Pritom je istaknuo da Zagreb nije jedini grad u Hrvatskoj koji je u zadnjih 12 mjeseci poskupio cijenu vodu, a da se, s druge strane, suočava s problemima dotrajale vodovodne mreže kojih, ustvrdio je, nema u drugim gradovima.

"Recite mi koji grad u Hrvatskoj ima takav problem. Što bi trebalo napraviti? Da sada samo krpamo, a ne moderniziramo?" upitao je Tomašević.

Naveo je da je na sjednici Skupštine Holdinga na osobni zahtjev razriješen član Uprave Boris Sesar te nastavlja posao izvan tvrtke.

'Bit će na poziciji do 1. travnja', pojasnio je Tomašević, dodavši da su raspisali natječaj za popunjavanje mjesta za dva člana Uprave.

  • +2
Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski