curi na sve strane

Tomašević smijenio direktora Vodoopskrbe i odvodnje i odgodio poskupljenje vode

03.03.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Davor Filipović, ministar gospodarstva danas je na izvanrednoj press konferenciji u Zagrebu objavio da neće dopustiti rast cijena vode u Gradu Zagrebu jer za to nema razloga. Dodao je da je poskupljenje vode od 15 posto od 1. ožujka u Zagrebu nezakonito. Na izrečeno odlučio je iz Splita uzvratiti Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik

Podsjetimo, Filipović je ustvrdio i da je nezavisno Vijeće za vodne usluge obustavilo odluku grada Zagreba za poskupljenjem vode "jer je utvrdilo niz nepravilnosti kod donošenja takve odluke".

Tomašević je kazao da su danas saznali da je Vijeće za vodnu usluge obustavilo poskupljenje vode jer je dio poskupljenja sporan.

'Jedan dio poskupljenja sporan, a jedan dio nije. Donijeli su tu odluku jer su zatražili da se određena dokumentacija, koja nije dostavljena, dostavi do određenog roka. Nisam imao informaciju da je tražena dokumentacija. To je proceduralna greška koja će odgoditi poskupljenje. No, ona je dovela do odgode dijela poskupljenja i ona mi je neshvatljiva i neprihvatljiva. Nije samo napravljena proceduralna greška, nego o svemu nije informirana Uprava Holdinga i zato Davor Poljak od danas više nije direktor Vodoopskrbe i odvodnje', kazao je Tomašević.

Tko je Davor Poljak?

Davor Poljak je u Vodoopskrbi i odvodnji od 2010. godine, a dužnost direktora obavljao je od 2010. do 2013. godine. Od početka 2014. bio je zaposlen na mjestu voditelja projekata. Ima veliko iskustvo u upravljanju u industrijama pa je tako godinama bio i direktor u Končar električnim lokomotivama, kao i direktor proizvodnje u toj tvrtki. Po obrazovanju je dipl. ing. strojarstva. Na mjesto direktora ViO dosšao je temeljem javnog natječaja 2021. godine za mandata aktualne gradske vlasti, ali u Uprave Holdinga.

Dodao je da je tava greška, a na pitanje ima li EU projekata kojima bi opravdao sredstva, dodao je da projekata ima.

Naglasio je da je neobično da ministar gospodarstva Davor Filipović komentira rad Vijeća za vodne usluge, koje je neovisno tijelo, te je ponovio da su ovakve proceduralne pogreške nedopustive.

"Ne biram ja direktora Vodoopskrbe, nego Uprava Holdinga bira direktore tvrtki kćeri. Meni je neprihvatljivo Uprava tjednima ne zna odluku Vijeća', rekao je Tomašević.

Tomašević je naglasio da je s Ivicom Puljkom, gradonačelnikom Splita, razgovarao o raznim inicjativama i temama.

“Split i Zagreb imaju slične probleme o gospodarenju otpadom. Moramo graditi nove vrtiće i financirati plaće odgojitelja, i to je tema koju bismo trebali proći s drugim gradovima”, rekao je Tomašević.

Istaknuli su da se razgovaralo isključivo o gradskim problemima.

“Pokušat ćemo sastaviti incijativu velikih gradova – Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Nije lako mijenjati stvari, ali zato smo izabrani i na to smo spremni. svaki dan otkrijem jednu stvar koja me zatekne. Nered u svakom sektoru. O tome se često ne može ni govoriti, ali doći će vrijeme i za ispričati sve te priče”, rekao je Puljak.